Danimir Mandić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kako da se povrati ugled učiteljske profesije i ponovo postane privilegija za najbolje, nedeljnik "Vreme" razgovarao je sa dekanom Učiteljskog fakulteta u Beogradu prof. dr Danimirom Mandićem. On je govorio o načinu na koji se današnji studenti spremaju za učiteljski poziv, poželjnim promenama školskog sistema i izazovima sa kojima se suočavamo kao društvo.

Prosvetni radnici poslednjih nekoliko godina više puta su ukazivali na to da su loš materijalni status, ali i brojni drugi problemi unizili učitetljsku profesiju i da su neophodne suštinske reforme u obrazovanju. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će plate u prosveti do početka 2024. godine biti uvećane za oko 16 odsto.

Kako da se povrati izgubljeni ugled i da učiteljski poziv ponovo postane privilegija,za Vreme je govorio dekan Učiteljskog fakulteta u Beogradu prof. dr Danimir Mandić. On je govorio o načinu na koji se današnji studenti spremaju za učiteljsku profesiju, poželjnim promenama školskog sistema i izazovima sa kojima se suočavamo kao društvo.

Prof. dr Mandić rekao je za portal „Vremena“ da je u proteklim godinama, osim na Učiteljskom Fakultetu u Beogradu i Jagodini, upis podbacio na svim drugim pedagoškim ili učiteljskim fakultetima u Srbiji. Razlozi za to su, kako kaže, sa jedne strane materijalni status učitelja, a sa druge odnos dece i roditelja prema učiteljima i nastavnicima.

Samo materijalno zadovoljan nastavnik može sutra da bude inovator, kaže sagovornik Vremena.

“Nastavnik koji je zadovoljan svojom platom, ima više vremena da se posveti detetu i unapređenju obrazovanja i vaspitanja. Ako se zaista dogodi to, da plata nastavnika bude veća od prosečne, biće vrlo značajno. Mi smo ukazivali i ranije da je svugde u svetu tako”, kaže prof. dr Mandić.

Školskom sistemu neophodna je i ravnoteža u vaspitno-obrazovnom pristupu, objašnjava Mandić.

“Nastavnici i učitelji se više bave predmetom nego detetom. U osnovnoj školi bi ta vaspitno-obrazovna funkcija morala da bude, u najmanju ruku, podjednaka. Posebno u uzrastu do četvrtog razreda gde mi kod dece razvijamo 80 odsto karakternih osobina odraslog čoveka. Razvijaju se vrednosni stavovi, radne navike, spososobnost logičkog zaključivanja…”, kaže prof. dr Mandić.

Savremena tehnologija kao podrška nastavnicima

Savremena tehnologija treba da bude dostupna studentima i nastavnicima u cilju podizanja vaspitnog kvaliteta i obrazovnog rada, smatra prof. dr Mandić.

U sklopu Učiteljkog fakulteta u Beogradu nalazi se Centar za robotiku i veštačku inteligenciju. On je dstupan studentima za učenje i usavršavanje. Studenti koji žele, mogu da polože i dodatne predmete koji ih kvalifikuju da predaju informatiku od petog do osmog razreda.

“Savremene tehnologije su na raspolaganju nastavnicima, da preuzmu jedan deo predavačke nastave i vrednovanja znanja učenika. To ostavlja više vremena nastavniku za razgovor sa učenicima, za interakciju sa decom, za razvoj njihovog kritičnog mišljenja i kreativnih potencijala. Posebno značajnih karakternih osobina koje deca zadržavaju ceo život. Pogotovo u današnje vreme, kada roditelji nemaju dovoljno vremena da se tome posvete, zbog niza obaveza i egzistencijalnih izazova”, kaže prof. dr Mandić.

Ceo tekst pročitajte na sajtu nedeljnika „Vreme“.

***

BONUS VIDEO: Upoznajte beogradske gimnazijalce o čijim zahtevima bruji cela Srbija: Vratite nastavnicima i prosveti poštovanje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare