Dragan Simić Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Dekan Fakulteta političkih nauka u Beogradu Dragan Simić uputio je Savetu FPN-a pismo u kom se dotakao optužbi za seksuslano uznemiravanje na račun profesora Slaviše Orlovića. On tvrdi da u arhivu fakulteta nema odluka protiv Slaviše Orlovića u vezi sa seksualnim uznemiravanjem.

Pravu buru u javnosti podigla je vest da je Nastavno-naučno veće Fakulteta političkih nauka predložilo profesora Slavišu Orlovića za dekana ove obrazovne ustanove. Ubrzo su krenule da isplivavaju ispovesti studentkinja koje tvrde da ih je Orlović seksulano uznemiravao.

Odluku Nastavnog veća treba da potvrdi Savet, a sada se prvi put o svemu oglasio i dekan fakulteta Dragan Simić i to putem pisma upućenom upavo Savetu FPN-a.

Foto: FoNet

Na početku pisma Simić je konstatovao da poslednjih dana svedočimo medijskim natpisima o optužbama za seskulano uznemiravanje protiv predloženog dekana.

„Imajući u vidu da je reč o delikatnoj i ozbiljnoj temi, kao i činjenici da je Fakultet u skladu sa važećim pravnim aktima dužan da postupa prema zaposlenom-zaposlenoj i studentu/studentkinji poštujući njegovo/njeno lično dostojanstvo i na način kojim se obezbeđuje bezbedno i zdravo akademsko okruženje i radna sredina i razvija kolegijalnost, imam dužnost da vam se obratim“, napisao je Simić.

Dekan tvrdi: Protiv Orlovića nema prijava u arhivu

U dopisu, u koji je Nova imala uvid, piše i da su „uvidom u arhiv Fakulteta, nadležna lica ustanovila da protiv predloženog dekana nema pravosnažnih odluka u pogledu seksualnog uznemiravanja, niti postupaka koji su u toku“.

„Takođe, naglašavam da je Izborna komisija za nedavne dekanske izbore ustanovila da ne postoje pravne i druge prepreke za kandidaturu obojice kandidata“, naveo je Simić, koji je rekao i da za sve dodatne informacije stoji na raspolaganju članovima Saveta Fakulteta.

Utisak nedelje
Slaviša Orlović, Utisak nedelje Foto:Ivan Dinić/Nova S

Dekan je u pomenutom dopisu istakao da je 2021. godine usvojen Pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja na Univerzitetu u Beogradu Fakultetu političkih nauka kojim se, kako je naveo, na najbolji način oslikava suštinska posvećenost Fakulteta zabrani diskriminacije i bilo kakvog oblika zlostavljanja i seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja.

„U skladu sa navedenim Pravilnikom imenovani su i poverenici za ravnopravnost koji su zaduženi za prevenciju i sprečavanje seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja studenata i zaposlenih. S obzirom da je reč o temi koja zahteva dodatnu pažnju, pozvaću imenovane poverenike da još jednom provere tvrdnje iznete u medijima“, napisao je Simić.

PROČITAJTE JOŠ

On je poručio i da Fakultet političkih nauka snažno ohrabruje svako lice koje je žrtva uznemiravanja, ucenjivanja, zlostavljanja ili bilo kog oblika dikeriminacije da, u skladu sa Pravilnikom, pokrene postupak zaštite.

„Fakultet se obavezuje da će svako lice koje pokrene postupak zaštite, kao i lica koja su svedoci seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja ili su ohrabrivala na pokretanje postupka, uživati punu zaštitu institucije i neće trpeti štetne posledice“, zaključio je Simić.

Član Saveta FPN podneo ostavku

Podsetimo, Dušan Vučićević, profesor na Fakultetu političkih nauka, podneo je ostavku na funkciju predsednika Saveta Fakulteta političkih nauka.

Dušan Vučićević Foto: Ivan Dinić/Nova

To telo sutra bi trebalo da izabere Slavišu Orlovića, koga je studentkinja optužila za seksualno uznemiravanje, za novog dekana.

Sutra protest ispred FPN-a

Takođe, sutra će biti orgnaizovan i protest pod nazivom “Nećemo seksualnog nasilnika za dekana. On će biti održan sutra u 11:30 ispred Fakulteta političkih nauka . Ovo je na svom Instagram profilu objavila organizacija Ženska solidarnost navodeći da prenosi poziv studentkinja tog fakulteta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare