Zoran Debeljak Foto:Nova.rs

Afrička kuga svinja koja je još u maju otkrivena u Mrčajevcima kod Čačka, direktno je povezana sa ilegalnim transportom svinja iz područja u kojima je otkrivena zaraza. Do ovog podatka došli su stručnjaci Veterinarsko – specijalističkog instuta (VSI) u Kraljevu. Zanimljivo je da su tada uspeli da to žarište saniraju, i zaustave širenje.

„Virus je jako otporan u spoljašnjoj sredini. Postoji dug inkubacioni period koji može ići do dvadeset dana. Klinička slika je dosta skromna i nespecifična. Javlja se visoka temperatura i odbijanje hrane. Tek se kasnije pojavlju promene na koži. Ali, tada je već prošlo dosta vremena od zaražavanja i virus je mogao da se veoma proširi“, kaže Zoran Debeljak, specijalista u VSI u Kraljevu.

Lek kojim bi se lečile svinje, kao i vakcina za afričku kugu svinja ne postoje.

„Transport životinja je osnovni put širenja, a onda širenjem unutar samog područja, direktnim kontaktom između životinja. Značajan prenosnik je i čovek. Preko kontaminiranog odela, obuće, prevoznih sredstava. Tako da je učešće čoveka u širenju virusa ima udela“, kaže Debeljak.

Afrička kuga svinja može da bude smrtonosna za domaće i divlje svinje. Ne prenosi se na ljude, ali se kod njih mogu javiti druge komplikacije prouzrokovane konzumacijom kontaminiranog mesa.

„Druge životinje od afričke kuge svinja ne mogu oboleti. Međutim, korišćenjem mesa svinja koje su u inkubaciji ili bolesne, znači da se koristi meso koje je higijenski neispravno. I može dovesti do nespecifičnih zdravstvenih problema kod ljudi. Druga stvar je da virus preživljava u uslovima zamrzivača do par godina. Mnogo duže nego što se meso u našim uslovima čuva u zamrzivaču. Uzimanjem tog mesa mi možemo izbaciti virus u spoljašnju sredinu i ponovo zaraziti svinje, i napraviti novi krug infekcije“, objašnjava ovaj stručnjak iz VSI.

PROČITAJTE JOŠ

Primena biosigurnosnih mera je jedan od osnovnih principa zaštite od ove bolesti. Znači, držati životinje u posebnim uslovima i mogućeg dodira sa virusom. Najvažniji faktor zaštite jeste vakcina, koja u ovom trenutku ne postoji.

„Ponovna pojava bolesti u Mrčajevcima nakon 68 dana kontrole, direkna je posledica nekontrolisanog transporta, odnosno ponavljanja ilegalnog dopremanja svinja. Na osnovu mog dugogodišnjeg iskustva, iako je nezahvalno davati bilo kakave prognoze, nisam optimističan. Jer, na prvom mestu, nemamo vakcinu. Drugo, ne uspevamo da širenje virusa držimo po kontrolom. I mislim da odavno nismo imali ozbiljniju pretnju svinjarskoj proizvodnji u Srbiji“, kazao je Zoran Debeljak.

*****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar