Životinje na Krčedinskoj adi na Dunavu danima se muče, izgladnele su i poplavljene, a od sinoć je par grla stoke uginulo, dok se nekoliko krava otelilo. Jedan od stočara koji ima svoje životinje na ovom mestu, Milenko Plavšić, tvrdi da konje i goveda ne može da preveze sa Ade na kopno i da će, ukoliko ne bude uspeo to da uradi, one uginuti, a za sve je okrivio Marijana Rističevića koji je u prethodnom sazivu Skupštine bio poslanik s liste SNS.

Milenko Plavšić, stočar iz Kovilja, kazao je za TV Nova da na Krčedinskoj adi ima goveda i konje, koje ne može da preveze na kopno, odnosno da je njegov sinovac pokušao da uradi to, ali „mu nisu dali“.

Foto:printscreenIinstagram/192_

Ako to ne uradi, životinje će uginuti.

Inače, Krčedinska ada u vlasništvu je države, ali stočar Plavšić tvrdi da ju je zakupio Marijan Rističević.

„Otkad je Rističević došao ovde na pašnjak, on pljačka i državu i narod, pa i nas stočare. Od 2020. godine su nam pokrali oko sto krava, junadi…“, rekao je Plavšić.

Dodao je da mu je čak ukradena i skela kojom je prevozio stoku.

Kako kaže, ne želi da traži saglasnost da pomera životinje od Rističevića, jer su to, naglašava, njegove životinje.

S druge strane, Rističević za Nova.rs kaže da su ovi navodi netačni.

„Ne, nikada se nisam s njim sreo, nikada ga video, nikada čuo, nemam zakup zemljišta na Krčedinskoj skeli, a ako je tako nešto izjavio, podneću tužbu nadleđnom sudu“, navodi Rističević.

U međuvremenu, na društvenoj mreži X pojavila se informacija da su stigli vatrogasci i da se konjima nosi hrana.

U utorak će, izjavio je predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović, biti evakuisana goveda i konji.

„Spasimo životinje“

Ekološka aktivistkinja iz Vojvođanske zelene inicijative Ruža Helać apelovala je danas da se organizuje spašavanje životinja sa Krčedinske ade na Dunavu, preko puta Krčedina, u opštini Inđija.

PROČTAJTE JOŠ

Prema njenim rečima, sneg je pao na izgladnele i poplavljene životinje na Krčedinskoj adi, koje danima u „umiru u mukama“, pa je tako do sinoć nekoliko grla stoke uginulo, a nekoliko krava se otelilo. Istakla je da se sve to dešava pred očima javnosti, ali da niko ne preduzima ništa.

„Ne zaboravite, sve se to dešava oko 30 kilometara od Novog Sada, pred učima – javnosti, upravljača JP Vojvodinašume, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, opštine Inđija u kojoj se ovaj užas dešava, vojske, policije“, istakla je Helać.

Podsetila je da su Krčedinska ada i životinje na njoj „jedinstveno prirodno dobro“.

Inače, Krčedinska ada je jedno od najvećih prirodnih dunavskih ostrva, koje je nastalo pomeranjem toka Dunava na jug, kada je presekao sopstveni meandar i formirao ostrvo. Proteže se preko puta Krčedina, sela u Sremu, u opštini Inđija.

Jedna od vrsti životinja koja boravi na ovom mestu su podolska goveda, koja uzgaja upravo Plavšić. Danas je to stara i retka rasa, prepoznatljiva po velikim rogovima u obliku lire, raspona i do metar i po, sa crnim repom.

BONUS VIDEO Konji na Krčedinskoj adi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare