Skupština Kosova Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Poslanici u kosovskom parlamentu usvojili su danas Nacrt zakona o Nezavisnoj komisiji za medije koji je izazvao pravu buru u javnosti. On, između ostalog, predviđa licenciranje onlajn medija, njihovo praćenje i kazne do 40.000 evra.

Neposredno nakon što je zakon prošao skupštinsku proceduru, oglasilo se kosovsko udruženje novinara.

Podsećaju da je „Samoopredeljenje“ premijera Aljbina Kurtija usvojio zakon sa minimalnim kvorumom, i bez prisustva opozicije u sali.

„Politička partija na vlasti nije uzela u obzir primedbe civilnog društva i medija, a ignorisala je izveštaj eksperta Saveta Evrope koji je utvrdio da većina zakona ne ispunjava evropske standarde, uključujući one Saveta Evrope gde Kosovo ima za cilj članstvo. Tako nešto je danas pred glasanje istakao predsednik Skupštine Glauk Konjufca“, navodi se u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ

Podcrtali su da je današnje glasanje jedan od najvećih udaraca koje su Vlada Kosova i Samoopredeljenje naneli slobodi medija na Kosovu, u nastojanju pokrenutom od početka mandata da ih disciplinuje i kontroliše.

Gutijeres: Crni dan za slobodu i demokratiju na Kosovu zbog usvajanja novog medijskog zakona

Generalni sekretar Evropske federacije novinara (EFJ) Rikardo Gutijerez nazvao je današnji dan „crnim danom za slobodu medija“ zbog donošenja ovih zakona. Predviđa se, između ostalog, licenciranje onlajn medija, njihovo praćenje i kazne do 40 hiljada evra.

„Kosovo: Parlament je upravo usvojio medijski zakon (Zakon o Nezavisnoj komisiji za medije) uprkos savetima SE, EU, OEBS-a i EFJ da to ne čini. Danas je crni dan za slobodu medija i demokratiju na Kosovu. Opozicione političke stranke su bojkotovale sednicu“, napisao je Gutijerez na paltformi Iks.

Protiv odredbi ovog zakona pored opozicije izjasnili su se i stručnjaci iz međunarodnih organizacija i predstavnici civilnog društva.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare