Dragan Covic
Dragan Čović Foto:EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Ukoliko ne bude dogovora o izmenama izbornog zakonodavstva do kraja ove godine, Bosna i Hercegovina bi mogla upasti u daleko veću krizu jer ne bi bilo uslova za izbore, izjavio je danas u Briselu predsedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i predsednik HDZ BiH Dragan Čović.

“Ako ne bude dogovora, verovatno neće biti ni izbora, iako neki misle da oni mogu da se organizuju. Ja na to kažem da će biti kao u Mostaru, gde nismo imali izbore 12 godina jer nisu postojali uslovi”, rekao je Čović, prenosi Hina.

On je danas u Briselu razgovarao s nizom sagovornika koje je upoznao sa sadašnjom situacijom u BiH i nastojanjima da se dođe do dogovora oko izbornog zakona.

Između ostalih, razgovarao je sa zamenicom predsednika Evropskog parlamenta Robertom Mecolom, predsednikom spoljnopolitičkog odbora Dejvidom Mekalisterom i parlamentarnim izvestiocem za BiH Polom Rangelom.

Povezane vesti:

Čović je istakao da hrvatska strana u BiH ne želi ni da razmišlja šta će se dogoditi ako ne bude dogovora o izbornom zakonu i dodao da se ipak nada da će biti dovoljno mudrosti na svim stranama.

“Hrvatska strana je ključna poveznica između onih koji razmišljaju o separatizmu i onih koji razmišljaju o unitarizmu i čini mi se da smo samo mi vidno zainterespvani za evropski put Bosne i Hercegovine”, kazao je.

Istakao je da mu se čini da jedino hrvatska strana želi dogovor o izbornom zakonu, dok je bošnjačka strana manje zainteresovana, jer “joj odgovara status kvo”.

Komentarisao je i glasanje o zaključku Kluba srpskog naroda, koji je ražio ukidanje Zakona o zabrani negiranja genocida, koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko, što su on i HDZ BiH podržali, i istakao da je reč o gruboj manipulaciji i zloupotrebi.

“Nastojali smo da uspostavimo Dom naroda koji ne radi zbog nametnutog zakona. Želeli smo to da promenimo u dogovoru s međunarodnim institucijama, ali kada smo napravili prvi korak, on je grubo zloupotrijebljen i predstavljen kao negiranje genocida”, rekao je Čović, dodajući da je time napravljena velika šteta procesima koji su u toku u Bosni i Hercegovini.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

“Iz jednog izvora informacija je na krajnje neprihvatljiv način izmanipulisana javnost u Bosni i Hercegovini i međunarodna javnost”, rekao je Čović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar