Protest u Užicu povodom deponije "Duboko" Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Dok se građani Užica bore protiv nelegalnog rada i daljeg širenja regionalne deponije, političari ćute. To što lokalna vlast, dodvoravajući se republičkoj, ignoriše probleme građana i insistira na daljem proširenju deponije, je u skladu sa naprednjačkom praksom, ali to što opozicija tihuje veliko je znak pitanja koje stoji iznad Užica.

Predstavnici najvećih opozicionih strana su podeljenih stavova o protestima građana ali se javno ne izjašnjavaju. Očekuje se i vanredna sednica na ovu važnu temu ali i tu nešto škripi. Sa podrškom opozicije ili bez nje, građani ne odustaju od svog stava „Tuđe nas smeće trovati neće“.

Vlast u Užicu je konstituisana 1. jula i to je jedina sednica održana u novom sazivu. Razloga za skupštinsko zasedanje u gradu na Đetinji itekako ima ali problem deponije, ako ne redovno, zahteva vanredno zasedanje. Opozicija ne reaguje, a u gradskom parlamentu ih je 30 odbornika, samo sedam manje od skupštinske većine. Zašto je to tako, prvo smo pitali predsednika odborničke grupe najveće opozicione strane, Grupe građana „Sloga“, Marka Radojčića.

PROČITAJTE JOŠ:

„Mi trenutno imamo sastanke i pokušavamo da se usaglasimo oko tačaka dnevnog reda jer tradicionalne opozicijone stranke se našim predlogom dodatne tačke koja je bitno pitanje. Suština je da imamo česte promene stavova stranaka, od toga da deponija treba da nastavi rad samo za Užice do stava da ona sa obezbeđenim dozvolama i uslovima može da bude regionalna, dok građani traže da se potpuno zatvori. Mi smo za to da deponija bar neko vreme bude samo za Užice dok se ne iznađe neko drugo rešenje, kaže za Nova.rs Radojčić.

Protest u Užicu povodom deponije „Duboko“ Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Radojičića smo pitali, šta to onda sprečava njih da kao građani podrže zalaganje građana u borbi za čist vazduh, zemlju i vodu, bilo učešćem kao građana ili da se kao učesnici u lokalnom parlamentu sa najvećim brojem opozicionih odbornika, na politički način javno bore protiv insistiranja vlasti da se rad deponije nelegalno nastavi.

„Konkretno nas ništa i ne sprečava ali sve vreme pokušavamo da nastavimo jedinstveno sa istim stavom kako deponija treba dalje da nastavi ili ne nastavi rad. Imali smo nekih problema i u samoj grupi, do toga da naš nosilac liste ima zdravstvenih problema pa sam ja sada preuzeo aktivnosti i sigurno da ćemo najskorije preduzeti neke korake, verovatno sami jer ostale ne možemo čekati da se dogovore. Naše metode nisu blokade već pravne i političke“, uverava nas Radojčić.

Radovan Novaković Foto: Slavica Panić/Nova.rs

To što Radojčić tvrdi bi bilo opravdano da je Užice videlo te pravne i političke metode koje su od izbijanja požarara u maju pa do danas izostale. Osim što su na konstitutivnoj sednici tražili proširenje dnevnog reda sa tačkom koja se tiče deponije, a što je zbog poštovanja poslovnika odbijeno, javnog istupanja na ovu temu nije bilo. U tišini je i Demokratski front koji se takođe nije oglašavao na temu deponije niti javno istupao, dok u Skupštini grada imaju osam odbornika. Jedini koji javno nude svoju podršku su predstavnici Grupe građana Užička akcija i Zeleno-levi front. Radovan Novaković, ispred Užičke akcije za Nova.rs kaže da su već razgovarali sa Udruženjem građana „Da (NE)dišemo Duboko“ i da su spremni da pruže svaki zakonski vid podrške.

Protest u Užicu povodom deponije „Duboko“ Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Mi smo javno već podržali aktivnosti udruženja Da (NE)dišemo Duboko, posetili smo ih na blokadama, učestvovali na protestima ali nismo to javno promovisali, u skladu sa njihovim stavom da ne žele političko predvodništvo. Njihove ideje su apsolutno legitimne i mi podržavamo sve ono što smatramo da je realno ostvarivo. Vlast je problem letos prolongirala, kao i za Rio Tinto, ali sada će septembar biti vruća jesen u svakom smislu. Verujem da će se o tome uskoro govoriti na skupštinskom zasedanju jer problem se ne tiče ni vlasti ni opozicije ili jedne grupe građana, problem deponije se tiče svih Užičana“, rekao nam je Novaković.

Jovan Topalović ispred udruženja „Da (NE) dišemo Duboko“ za naš portal kaže da je zvanično delovanje opozicije na temu rešavanja problema deponije „Duboko“ izostalo a da je podrška koju dobijaju od pojedinih opozicionih strana uglavnom stidljiva .

Jovan Topalović , Protest u Užicu povodom deponije „Duboko“ Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Videli smo na instagram stranicama dve opozicione stranke da podržavaju nas na blokadama i naš rad. Neko se u potpunosti slaže sa našim zahtevma, neko ne, ali su na neki način pokazali podršku. Što se ostalih tiče, imali smo dva sastanka još pre dva meseca, trebal je 30 odbornika da traži zasedanje vanredne skupštinske sednice sa jednom tačkom koja se tiče deponije, to još nije desilo. Mi smo, zbog toga što je sve proteste do sada guušilo političko predvođenje, od starta izričiti da to ne želimo. Svako kao građanin je dobro došao ali političke poruke sa naših okupljanja ne želimo. Očito da je to bio razlog ovakvog odnosa većeg dela opozicije koja, kao i pozicija, nažalost ne može da razdvoji politiku od života“, kazao je za Nova.rs Topalović.

Protest u Užicu povodom deponije „Duboko“ Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Udruženje građana „Da (NE)dišemo Duboko“, dok se ne nađe rešenje, ne sprečava trenutno odlaganje otpada iz Užica na deponiju, koja je i jedina na teritoriji grada, već da se na nju doprema smeće iz drugih gradova i opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga. Oni se ne protive ni pravnom opstanku predizeća „Duboko“ u zakonskim okvirima ali ne dozvoljavaju da se ono dalje nalazi na teritorijii Užica. Sasvim je sigurno, kako tvrde, da na teritoriji preostalih osam lokalnih samouprava, osnivača deponije, postoji bolja i uslovnija likacija za deponiju, nego što je to Duboko, koje od starta nije lokacija kakvu struka nalaže.

BONUS VIDEO: Užice, blokade i protesti zbog statusa deponije Duboko

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare