Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Pre tačno četiri meseca, Srbiju je potresao jedan od najgorih zločina u novijoj istoriji, kada je, tada trinaestogodišnji učenik sedmog razreda OŠ "Vladislav Ribnikar" sa Vračara, ubio devetoro nedužnih đaka i čuvara škole. Nepuna dva dana nakon tragedije u Ribnikaru, desilo se novo masovno u Srbiji kada je U. B. hicima iz automatske puške ubio devet, a pokušao da ubije 11 osoba, na teritoriji Smedereva i Mladenovca.

Za roditelje ubijene dece život je stao 3. maja. Za druge, život je krenuo dalje jer život i posle najvećih lomova uvek ide dalje. Srbija nije stala.

Nakon velikih tragedija koje su zadesile Srbiju, u prestonici kao i u drugim gradovima širom zemlje, počeli su protesti „Srbija protiv nasilja“. Juče je završen osamnaesti protest po redu.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Srbija je izgubila osam devojčica, jednog dečaka i omiljenog među decom – čuvara škole Dragana Vlahovića. Roditelji su izgubili svoju decu. Ispratili su ih u školu, ne sluteći da ih više nikada neće videti.

„Zbog čega?“ – pitanje je koje javnost postavlja i danas. I dok je javnost ogorčena i kivna jer dečak ubica nije krivično odgovoran, te mu se neće suditi za ubistvo deset osoba, njegova sudbina je sve izvesnija.

Dečak ubica napunio 14  godina, nastavio školovanje 

Kako je dečak ubica tokom izvršenja zločina imao 13 godina, nije mogao da bude uhapšen već je smešten u Kliniku za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu gde se i danas nalazi.

U međuvremenu, 31. jula on je napunio 14 godina, ali to u ovom slučaju ništa neće promeniti. Zakon ne može da se primeni retroaktivno: dečak ubica je u tom kobnom trenutku imao 13 godina i na njega se mogu primenjivati zakoni koji važe u trenutku izvršenja dela. A zakon je jasan – mlađi od 14 godina ne podležu krivičnoj odgovornosti.

Njegova majka se, pre početka školske godine, obratila institucijama sa zahtevom da se reši pitanje daljeg školovanja njeno dvoje dece.

Odlučeno je da dečak ubica nastavi školovanje, odnosno da završi osmi razred u Osnovnoj školi „Dr Dragan Hercog“ uz konsultaciju i odobrenje lekara, adekvatnu prostoriju i temeljnu pripremu plana i programa.

Foto: Printscreen Nova/Video

Članovi porodica čiji su članovi ubijeni u ovom masakru, 9. avgusta su podneli tužbu u parničnom postupku protiv majke i oca, ali i dečaka ubice.

Otac dečaka ubice se nalazi u pritvoru već četiri meseca, što znači da tužilaštvo ima rok još dva meseca da donese odluku šta će biti sa optužnicom.

M. K. majci dečaka ubice, Apelacioni sud u Beogradu zabranio je da otuđi i optereti nepokretnosti.

Na prostoru tragedije memorijal

Cveće, fotografije, sveće i potresne poruke stoje pored ispred OŠ „Vladislav Ribnikar“, prisećajući svakoga ko prolazi pored na tragediju koja ne sme da se zaboravi.

Od jula ove godine počela je i rekonstrukcija škole, glavni radovi su završeni pred sam početak nove školske godine.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je pred 1. septembar, da će učenici imati časove u jednom delu zgrade, dok će na prostoru zločina biti memorijal, poput spomenika đacima u Kragujevcu.

BONUS VIDEO: Gde se prvog septembra vraćaju đaci „Ribnikara“?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar