Predrag Veljković Foto: Nova.rs

"Vlada nije ispunila ništa od naših zahteva i od sutra su predviđene protestne vožnje!", kaže za Nova.rs farmer i poljoprivrednik Predrag Veljković koji je ujedno predsednik Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja.

„Oni su jedino nama ispunili obećanje da uvedu prelevmane na sireve od tri stotine dinara po kilogramu. Mi smo tražili subvencije po hektaru u iznosu od 300 evra, za krave po četrdeset hiljada dinara kao i da se na dizel gorivo ne obračunava porez na dodatnu vrednost i akciza“ – objašnjava Veljković.

On napominje da je, takođe, zajednički zahtev i stočara i ratara bio da im se obezbedi normalna otkupna cena pšenice, kukuruza i drugih proizvoda kao što su na budipeštanskoj berzi. Kako kaže, tamo je već iznos za navedene proizvode veći za oko 15 dinara u odnosu na Srbiju. Nažalost, sve su odbili osim, kao što je napomenuo, prelevmane za sireve.

Prema njegovim rečima, kada su bili na prethodnim pregovrima Siniša Mali je rekao da je država pukla, odnosno da je budžet prazan.

“ Ministar finasija je i tada podvukao da nema novca, odnosno nema šanse da se ništa od zahteva ispuni, da su u rasulu. Mi smo i tada pitali zašto ne izađu na RTS i kažu istinu, ali su ostali nemi. Samo su nam u lice rekli stvarno stanje“ – objasnio je sagovornik Nove.

Veljković kaže da su od sutra predviđene protestne vožnje traktorom u svim selima.

„Narednih dana blokiraćemo puteve, za sada ne mogu da kažem lokacije, treba da se dogovorimo. Ukoliko i to ne urodi plodom otići ćemo, najverovatnije u petak, sa mehanizacijom pred Narodnu skupštinu Srbije i nećemo odustati dok se nešto ne uradi. Mi smo na ivici siromaštva“ – zaključio je Veljković.

Dejan Krnjajić, stručnjak za poljoprivredu iz EU Konventa kaže za Novu da se poljoprivreda urušava godinama unazad.

„Delikatna je situacija u našoj poljoprivredi. Svaka država, kako u Evropi, tako i svetu gleda da obezbedi dovoljnu količinu hrane za svoje stanovništvo što se zove prehrambena sigurnost“ – objašnjava on za Novu.

PROČITAJTE JOŠ

Kako navodi, sa jedne strane živimo u zemlji gde nema dovoljno sredstava za te namene, ali postoji državna politika kako bi se našlo najprihvatljivije rešenje.

„Zalažem se za to da se nađe način kako bi se obezbedili podsticaji, jer je situacija u poljoprivredi veoma teška. Neophodno je napraviti strategiju, da li će jedne godine biti ratarstvo, druge svinjarstvo. Najveće teškoće imaju stočari, proizvođači mleka i svinjskog mesa. Cene su nekonkurentne i neophdno je naći način za pomoć za nastavak poljoprivredne proizvodnje“ – kaže sagovornik Nove.

Ne zna da li su blokade pravi put, ali treba postići minimalno mesto dogovora i pokušati da se pomogne ljudima.

On ponavlja da dugi niz godina nije dovoljna količina novca nije usmeravana na poljoprivredu.

„Teško je naći adekvatnu agrarnu politiku. Treba od onih država koji su uspešnije u tome učiti i kopirati. Evropska unija ima male posede, nekonkurentnu proizvodnju, ali je uspela da na neki način obezbedi dovoljne količine hrane za sebe ali i za izvoz u članicama“ – istakao je on.

Prema njegovim rečima, teško je naći rešenje za nagomilane probleme, ali, definitivno, podsticaji nisu dovoljni da održe proizvodnju.

„Ratari koji imaju velike posede žive solidno, a stočarstvo odumire. Ispada da proizvodimo nrp. kukuruz i stočnu hranu za članice EU, a nemamo veći stepen obrade kod mesnih i mlečnih prerađevina. Za mleko mi nemamo carinsku zaštitu pa taj proizvod iz EU kupujemo u našim prodavnicama“- zaključio je on.

BONUS VIDEO: Poljoprivrednici blokirali put kod Vršca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar