Ana Brnabić konferencija za novinare Foto:F.S./ATAImages

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je danas da se bavi pitanjem gde su u toj instituciji nestali potpisi 38.000 građana kojima je podneta Narodna inicijativa za zabranu iskopavanja litijuma i bora.

„Hoću, i bavim se tim pitanjem i mislim da je dobro da se o tome razgovara u plenumu“, rekla je Brnabić na konferenciji za novinare.

Ona je organizovala konferenciju za novinare da bi odgovorila predsedniku Stranke slobode i prave (SSP) Draganu Đilasu koji ju je upitao zašto aktuelna vlast kritikuje bivšu vlast zbog „navodnog dovođenja Rio Tinta ako je to zaista razvojna šansa Srbije, kao i koju dozvolu današnja vlast donosi, ako je prošla vlast izdala dozvolu toj kompaniji“.

PROČITAJTE JOŠ

Brnabić je rekla da, osim što se bavi pitanjem gde su nestali potpisi za Narodnu inicijativu, ima i drugih poslova, kao i da se bavi biračkim spiskom.

Navela je da postoji plan da se za okruglim stolom čuju međunarodni sručnjaci kao i meštani koji su za i protiv projekta otvaranja rudnika litijuma kod Loznice „Jadar“ koji planira da realizuje kompanija Rio Tinto.

Istakla je da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine u vreme demokrastke vlasti dalo dozvolu Rio Tintu za otvaranje bušotina tokom istraživanja i da je bivša vlast devet puta davala dozvole za proširenje istražnog područja.

Dodala je da je bivša vlast 2006. godine ukinula javno nadmetanje kompanija za eksploataciju litijuma i dala pravo da kompanija koja se bavi istraživanjem i eksploatiše tu sirovinu, pa bi se Rio Tinto na eventualnoj međunarodnoj arbitraži mogao pozvati na te zakonske odredbe.

Foto: Shutterstock

„Ja vas pozivam da zajedno vršimo kontrolu. Кada profesori i stručnjaci kažu da to može bezbedno da se radi, zašto bih ja sumnjala da ne može“, rekla je Brnabić.

Istakla je da se u Finskoj završava projekat kopanja litijuma u otvorenom rudniku, a da bi u Srbiji bio podzemni rudnik i da može da se nastavi sa poljoprivrednim aktivnostima.

„A u Finskoj imate površinski kop litijuma. A mi smo od protivnika rudarenja iz Proglasa čuli da jedna Finska gaji cveće i od toga živi i nikada ne bi dozvolili rudnik litijuma. Oni neće da generacije Finaca budu zavisne od uvoza svega, od baterija do električnih vozila. Energetska bezbednost je stub nacionalne bezbednosti“, navela je Brnabić.

Upitala je bivšu vlast zašto kao odgovorni ljudi ne izađu pred građane i kažu da da su oni doveli Rio Tinto i da su usvojili strategiju kojom je utvrđeno da su litijum i borat budućnost Srbije.

Istakla je da je reč o političkom licemerju bez presedana.

Na pitanje novinara kako građani da veruju vlasti i Rio Tintu da će poštovati sve standarde zaštite životne sredine kada u porodilištima nema klima uređaja, a u mnogim gradovima nema vode, Brnabić je rekla da to nema veze jedno s drugim, a da je strašno što u porodilištima nema uređaja za rashlađivanje.

Ana Brnabić konferencija za novinare Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

„Mislim da neko mora da snosi odgovornost, ali to nema nikakve veze sa litijumom. Zvaću Lončara (Zlatibor, ministar zdravlja) da se raspitam, mada to nije u okviru mog posla“, rekla je Brnabić.

Dodala je da se kod projekata kakav je „Jadar“ daju smernice kako da se realizuje.

BONUS VIDEO Brnabić trči novi krug: „Ponovo radi Rio Tinto – da li će litijum za Vučića biti što i litije za Đukanovića“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare