Protesti i blokade poljoprivrednika ušli su u drugu nedelju, a kako je za Nova.rs rekao jedan od paora Mileta Slankamenac, tako će biti dokle god se ne ispune zahtevi. S druge strane, druga grupa poljoprivrednika najavila je da će danas poslati svoje zahteve Ministarstvu poljoprivrede, pa ako ne budu ispunjeni, blokiraće institucije i granične prelaze.

U saopštenju novog Udruženja poljoprivrednika Srema, Bačke, Banata, Mačve i centralne Srbije u osnivanju, koje potpisuje predsednik Vukašin Baćina, navodi se da će ovo udruženje danas resornom Ministarstvu poljoprivrede poslati svoje zahteve.

Oni zahtevaju subvencije po hektaru direktnim davanjem u vrednosti od 300 evra na svu upisanu zemlju u eAgraru koja se obrađuje, bez obzira koji je osnov zakupa, dobijanje 100 litara dizela po hektaru, kao i da se priznaju računi sa svih benzinskih pumpi, a potražuju i premiju za mleko od 25 dinara po litru i subvencije po muznom grlu od 60.000 dinara.

Traže i reprogram zakupa državnog zemljišta i otpis za područja gde je proglašena elementarna nepogoda, ukidanje poreza i naknade za odvodnjavanje, kao i zabranu uvoza mleka i mlečnih proizvoda.

PROČITAJTE JOŠ

“Od ovih zahteva ne odustajemo. Pregovora nema. Ako se zahtevi ne ispune u celosti, mi pravi poljoprivrednici iz Banata, zajedno sa kolegama iz Mačve, Centralne Srbije, Srema i Bačke, blokiraćemo sve nadležne institucije i sve granične prelaze preko kojih se uvozi mleko i pšenica”, navodi se u saopštenju.

Navode i da neće blokirati samo lokalne puteve kao „ovi njihovi“.

S druge strane, poljoprivrednici koji već nedelju dana, od 13. novembra, blokiraju puteve, ne učestvuju u ovom dopisu Ministarstvu.

Foto: Printscreen Nova/Video

„Nastavljamo sa blokadama, i to radikalnije“, kaže za Nova.rs Mileta Slankamenac, poljoprivrednik koji će danas, osmi dan zaredom, sa svojim kolegama blokirati puteve.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Sada već standardni „manir“ poljoprivrednika su protesti, vožnje i blokade prvenstveno u Vojvodini, od jutarnjih časova pa do sumraka.

Tako će biti i danas, a kako najavljuju poljoprivrednici, dokle god se njihovi zahtevi ne ispune. Oni traže ukidanje akciza na gorivo i uređenjetržišta prometa i robne berze što su, kako su istakli, dogovorili još u maju.

Osim toga, Ministarstvu poljoprivrede dostavili su listu zahteva za 2024. godinu, a to su subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju – 35.000 dinara; premija za mleko od 19 dinara po litru; subvencionisani krediti u toku cele 2024. godine sa kamatom od jedan odsto kojim se mogu i refinansirati postojeći krediti; brisanje poljoprivrednika iz kreditnog biroa; podsticaji za priplodne mlečne krave – 40.000 dinara po grlu; jednokratna stimulacija za odgoj junica na prelasku u kategoriju priplodne krave – 100.000 dinara; ukidanje ograničenja od 19 grla goveda za konkurs nabavke opreme za stočarsku proizvodnju; stimulacija za odgoj tova junadi domaćih rasa (ne iz uvoza!) -25.000 dinara po grlu; rešavanje problematike dugova i nalaženje rešenja za izmenu Zakona PIO za poljoprivrednika.

Prethodnih dana, poljoprivrednici su organizovali neprekidnu blokadu novosadske rafinerije. Takođe, blokade su organizovane kod Bavaništa, na putu Novi Sad – Bačka Palanka, na putu Bački Petrovac – Silbaš, na putu Kikinda -Zrenjanin, Zrenjanin – Novi Sad,  Kovin – Pančevo, Čenta, Stara Pazova, Bač, granični prelaz Srpska Crnja, Novi Žednik – Čantavir, Banatsko Novo Selo, Tovariševo, Sumbor, Vlajkovac i to most na putu Beograd – Vršac, Subotica Y krak, Pančevo – Zrenjanin i tako dalje.

Oni su takođe juče dobili poziv da dođu na pregovore u Ministarstvo poljoprivrede, ali su odbili poziv, rekavši da prvo traže da im se omogući da dobiju gorivo bez akciza i PDV, nakon čega su otvoreni za pregovore.

BONUS VIDEO Blokada poljoprivrednika u Banatskom Novom Selu