Foto: Shutterstock

Opštinsko takmičenje iz matematike održano 4. februara u skoro svim školama u Srbiji, prema rečima pojedinih roditelja, pretvorilo se u pravu noćnu moru. Grupa razočaranih roditelja uz veliki broj razočaranih učitelja i nastavnika, kako su nam se predstavili, uputili su redakciji Nova.rs mejl u kom iznose ozbiljne optužbe na ovo takmičenje. Tvrde da su zadaci bili neprimereni, odnosno teški za određeni uzrast, kao i da su netačno data rešenja zadataka. Traže poništenje i ponovno održavanje takmičenja. S druge strane, Društvo matematičara Srbije koje je organizator takmičenja, za Nova.rs ističe da su se "potkrale pojedine greške u takmičenju ", ali ko radi, taj i greši. Ipak, takmičenje se neće poništiti niti ponoviti.

Naime, roditelji zajedno sa učitlejima i nastavnicima objašnjavaju da se dugo očekivano takmičenje pretvorilo u sveopšto razočaranje kako dece, tako i roditelja i nastvanika, pre svega zbog teških zadataka.

„Kao i uvek, posle svakog takmičenja, priča se o zadacima, ali ovaj put u negativnom svetlu. Izbor neprimereno dvosmislenih postavki, neodmerenost u težini za određeni uzrast, kao i netačno data rešenja zadataka Komisijama za pregled dovode u pitanje svrsishodnost svega, pa je nejasno da li se želi podsticanje dece ili unošenje konfuzije“, ističu oni.

Dalje, ovakvom postavkom takmičenja, dovodi se do potpune demotivisanosti dece za matematiku.

„Navodimo skandaloznu činjenicu da je DMS pogrešno dao i tekstualno i grafičko rešenje zadatka broj 2 na listiću za treći razred. DMS dostavlja ispravljenu verziju nakon dva dana, ali opet pogrešno. Tekstualnom obrazloženju rešenja ovog puta ne odgovara interpretacija skice. Zbog svega zahtevamo ispitivanje i poništenje i ponovno održavanje takmičenja“, apeluju roditelji.

Polazak u školu Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nenad Vulović ispred Društva matematičara Srbije za Nova.rs tvrdi da nije baš sve ovako kako roditelji pišu s obzirom da je i njima stigao isti mejl. Priznaje da je greška u zadatku broj 2 za treći razred zaista napravljena.

„Prvo, nije bilo nikakvih materijalnih grešaka niti dvosmislenih postavki. Tačno je da je ključ za ocenjivanje bio pogrešan u trećem zadatku drugog razreda i to smo, čim smo uvideli, poslali svim komisijama da se zapravo uradi bodovanje kako treba. Ovde piše da je posle dva dana poslato, ali ne, to su škole verovatno primile posle dva dana jer i zadaci i uopšte sva komunikacija ide putem mejla, a ispravka je poslata na mejlove svih organizatora u Srbiji i onda su verovatno u školama videli tek u ponedeljak. Takođe, u konkretnom zadatku stoji samo tačan odgovor i koliko poena nosi, a ne stoji nikakvo tekstualno obrazloženje kao što roditelji kažu. Toga uopšte nema“, kaže naš sagovornik.

Pročitajte još:

Objašnjava da su svesni da su možda ovoga puta za treći razred dali malo teže zadatke.

„To nisu zadaci koji izlaze iz plana i programa koji se radi u školi, ali jednostavno možda smo omašili ovog puta i uopšte ne bežimo od te odgovornosti, da težinu zadataka nismo procenili. Inače, program takmičenja izlazi najkasnije do septembra tekuće školske godine, dakle do 30. septembra svim školama je bilo poslato obaveštenje koje oblasti će biti na takmičenjima, za svaki nivo takmičenja od školskog do državnog takmičenja i mi to upravo i radimo da bi i nastavnici znali na šta da obrate posebno pažnju na dodatnoj nastavi“.

Branko Ružić, Polazak u školu Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Naš sagovornik naglašava da članovi komisije čine nastavnici koji predaju u osnovnim školama i profesori sa fakulteta odnosno metodičari koji su dugo u takvim komisijama.

„Nikome nije ni na kraj pameti da kao što piše u mejlu, pokazujemo deci koliko ne znaju, to je van svake pameti. Zadaci koji su bili su zadaci iz oblasti predviđene programom, ponavljanje takmičenja ne možemo da uradimo barem iz ove perspektive iz koje mi posmatramo. Za utehu je da su sva pravila igre važila za sve učenike u celoj Srbiji i da su svi radili iste zadatke i ocenjivani su pod istim kriterijumima. Nijedno dete nije oštećeno za nagradu, nagrade ne zavise od broja osvojenih bodova, već po pravilniku Društva prvih pet posto najboljih učenika osvaja prvu nagradu, sledećih deset procenata drugu i tako dalje, bez obzira na broj poena koji osvoje“.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Kaže da su svesni da postoje škole koje iz opravdanih ili drugih razloga ne mogu da stignu da pokriju sadržaj koji je obuhvaćen takmičenjem. Zato će posle okružnog takmičenja 18. marta, pokrenuti takozvanu javnu raspravu.

„Na njoj će svaka škola, svi nastavnici i sve zainteresovane strane biti u prilici da dostave predlog za izmenu programa takmičenja. Od septembra do ovog trenutka, apsolutno niko nije poslao nikakvu čak ni primedbu, a kamoli zahtev da oblasti koje su pokrivene zadacima na takmičenjima ne stižu da se rade u školi. Mi to uviđamo tek naknadno kad se ovakve situacije dešavaju, a otvoreni smo u tom smislu da ne želimo da dajemo deci zadatke koje ne rade u školi“, tvrdi naš sagovornik.

Ministarstvo: Uvereni smo da će Društvo naći najbolje rešenje

Pitali smo Ministarstvo prosvete kako će rešiti ovu situaciju s obzirom da su se i njima roditelji žalili, a njihov odgovor prenosimo u celosti:

„Ministarstvo prosvete je odmah reagovalo nakon žalbi roditelja koji su ukazali na određene propuste u organizaciji opštinskog takmičenja iz matematike i uputilo dopis organizatoru takmičenja, u ovom slučaju Društvu matematičara Srbije u cilju pronalaženja rešenja u najboljem interesu učenika. U skladu sa Stručnim uputstvom o organizovanju takmičenja i smotri za osnovne i srednje škole, organizator takmičenja, odnosno Društvo matematičara Srbije, određuje sadržaj, organizaciju, način pripreme, metodološka uputstva, programske zadatke, vodi računa da je sadržaj takmičenja primeren uzrastu učenika, da zasniva se na važećim planovima i programima nastave i učenja. Takođe, propozicije takmičenja utvrđuje organizator, kao i način vrednovanja rezultata i rangiranja učenika, pravo na žalbu i rok za njeno podnošenje.
Uvereni smo da će Društvo matematičara Srbije naći najbolje rešenje na zadovoljstvo svih, a prvenstveno učenika“, kažu iz ministarstva za naš portal.

BONUS VIDEO: Ovako su se takmičari pripremali i trenirali kako bi postali najjači ljudi na balkanu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare