Foto: Fonet

Kopredsednik pokreta "Jedan od pet miliona" i odbornik u Skupštini opštine Majdanpek Martin Bežinarević saopštio je danas da su dvojica od četvorice uhapšenih aktivista, koji se protive miniranju planine Starica, pušteni na slobodu.

„Mi pitamo institucije zašto nisu svi pušteni? Sraman je način na koji je država Srbija izvršila progon svojih građana kako bi zaštitila privatni interes kineske kompanije Ziđin“, naveo je Bežinarević u saopštenju.

On je zatražio puštanje aktivista Mladena Vladića i Vladimira Božića iz zatvora, navodeći da oni „nisu počinili ni jedno krivično delo, već su štitili interese svojih sugrađana i svoje države“.

Više aktivista uhapšeno je ranije ovog meseca zbog sumnje da su lakše povredili jednog kineskog radnika na planini Starica i oštetili mašinu kineske firme „Jinshan construction“ na kojoj su izazvali požar.

Aktivisti iz Majdanpeka protestuju zbog miniranja koje kineska kompanija „Ziđin“ vrši na planini Starica iznad tog grada, ocenjući da se šire rudnik i eksploataciono polje kao i da je ugrožena bezbednost građana, dok iz te kompanije i Vlade Srbije navode da je u pitanju sanacija nestabilne kosine na planini.

BONUS VIDEO: Protest u Majdanpeku zbog rušenja Starice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar