Kompanija Beograd na vodi već početkom sledeće godine mogla bi da krene u rušenje Glavne autobuske stanice, a negde u to vreme isto bi moglo da se dogodi i sa zgradom stare pošte. Time će ova kompanija zauzeti i poslednje netaknute lokacije u Savskom amfiteatru, a za tri godine uslediće i rušenje hala Beogradskog sajma i gradnja novog naselja na tom području.

Prošlo je sedam godina od kako je usred noći maskirana grupa muškaraca rušila objekte u Savamali. Time je praktično započela gradnja novog „elitnog“ naselja u glavnom gradu.

Preduzeće „Beograd na vodi“ koje je u većinskom vlasništvu Arapa za sve ove godine izgradilo je niz zgrada ,renoviralo objekat „Geozavoda“, a utoku je i rekonstrukcije hotela „Bristol“.

novogodišnja dekoracija
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Instagram/beograd_info

Sudeći po najnovijim informacijama, sprema se i rušenje glavne autobuske stanice, odnosno njenih ostataka.

Naime, prema pisanju Forbsa, nedavno su pokrenuta dva postupka za izgradnju na 14 građevinskih parcela na kojima se sada nalazi BAS. Tu je i parcela koja udara na na stari železnički most i u neposrednom je susedstvu Beogradskog sajma.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Imajući u vidu da je država Beograd na vodi proglasila projektom od nacionalnog značaja, može se očekivati da će dozvole dobiti po hitnom postpupku i da će rušenje stanice krenuti veoma brzo.

Prema najavama nekadašnjeg gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, u januaru sledeće godine, biće otvorena nova autobuska stanica u Bloku 42 na Novom Beogradu, pa se može očekivati da Beograd na vodi već tada „zauzme“ ovu lokaciju.

Beogradska autobuska stanica Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Negde u isto vreme može se očekivati i rušenje zgrade stare Pošte, na čijem mestu bi trebalo da nikne objekat sa predratnom arhitekturom.

Od javnosti se kriju informacije koliko će nas sve to koštati, ko će upravljati novom zgadom i biti njen vlasnik.

Nepoznata je i uloga koju će imati Beograd na vodi. Prema dostupnim informacijama, upravo je ta kompanija podnela zahtev za potvrđivanje Urbanističkog projekta i finansirala ga, a kao investitor je označen Grad Beograd.

PROČITAJTE JOŠ

Više nema sumnje da će se naselje Beograd na vodi proširiti na prostor koji danas zauizmaju hale Sajma.

Od rušenja će ostati pošteđena samo Hala 1, koja se kao spomenik kulture nalazi pod zaštitom države.

Foto: HAYOUNG JEON/EPA-EFE, Antonio Ahel/ATAImages, Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je da su već potpisani ugovori, da je formirano novo preduzeće za izgradnju novog naselja u tom delu grada i da će cela imovina koju trenutno koristi Sajama biti u rukama te kompanije. Njen vlasnik je Beograd na vodi.

Podataka o novoj kompaniji i ceni po kojoj je prodato zemljište koje je koristio Sajam – nema.

Projekat Beograd na vodi

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Prva zgrada otvorena je u julu 2018. godine.

Osim toga, u Skupštini Srbije donešen je „lex specialis“ kojim je o Beogradu na vodi dat poseban status. Vrednost projekta se procenjuje na 3,5 milijarde evra, a završetak je planiran za tri decenije.

Više od osam godina prošlo je od kako su tadašanja potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, predsednik Upravnog odbora kompanije „Igl Hils“ (Eagle Hills) Muhamed Alabar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i direktor „Beograda na vodi“ Aleksandar Trifunović,potpisali u Ugovor o zajedničkom ulaganju u „Beograd na vodi“.

Foto:shutterstock DeStefano;shutterstock

Potpisnici ugovora su Vlada Srbije i kompanija „Belgrade Waterfront Capital Investment LLC“, čiji je vlasnik kompanija „Eagle Hils“.

Poznato je da je Republika Srbija za projekat Beograd na vodi u zakup dala 177,27 hektara građevinskog zemljišta u centralnom gradskom jezgru – što su informacije dostupne iz Prostornog plana područja posebne namene.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar