Naslove i teme današnjih izdanja dnevnih novina u jutarnjem programu "Probudi se" komentarisao je vojni analitičar Aleksandar Radić.

Komentarišući ugovoro sa Francuskom, vredan 2,7 milijardi evra, za nabavku 12 francuskih aviona „Rafali“, Radić je rekao da je predsednik Makron namenski došao u Beograd.

„Ne bi se on šetao do Beograda, s obzirom na situaciju u njegovoj zemlji, da nisu neki veliki novci trebali da se uzmu od Srba. Mi ćemo to plaćati narednih sto godina. naručeni su avioni koji su prelepi, sofisticirani, ali preskupin za održavanje zemljama kao što su Srbija i Hrvatska. U ovom trenutku oni su potpuno beskorisni jer, prema zvaničnim informacijama, nije kupljeno naoružanje. Mi u ovom trenutku ne znamo i ne možemo da analiziramo stvarne mogućnosti „Rafala, „naveo je analitičar i pita se čemu služi avion ako nemamo rakete.

Prema njegovim rečima svugde u svetu, kada kada se od nekog kupuju avioni, definiše se i paket naoružanja.

„Mi imamo presedan što se tiče kupovine u vazduhoplovstvu, imamo avion, ali se ne znamo šta će imati od naoružanja. Mi smo siromašna zemlja i dan danas na svim izložbama naoružanja pričamo o modernizaciji a pokazujemo sredstva koja su kupljena u vreme SFRJ,“, ukazao je on.

Podsetio je da su se na dve poslednje vežbe na Pasuljanskim livadama pojavila dva naša „Orla za koje je rečeno da su modernizovani, a na slikama se vidi da izgledaju isto kao kada su izašli iz fabrike, pre više od tri decenije.

„Problem je što smo mi siromašni, imamo problem sa resursima, a sa druge strane uvodimo u naoružanje jedan avion koji je izuzetno zahtevan, za koji je potrebno izgraditi infrastrukturu, potrebni su vam kadrovi, piloti i tehničari“, ocenio je Aleksandar Radić.

Prilog pogledajte na početku ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO – Ponoš i Dragojlo: Izvozom oružja u Izrael i Ukrajinu, srpske vlasti kupuju naklonost Zapada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare