Aleksandar Anđelković Foto: Kreni promeni

Odbornik u Skupštini grada Beograda ispred Kreni-Promeni, doc. dr Aleksandar Anđelković izjavio je da je predsedniku države Rio Tinto kamen oko noge i da su uzaludni su pokušaji vlasti da stvaranjem privida demokratske naučne debate, formiranjem komisija i osnivanjem pokreta koji će propagirati agendu o iskopavanju litijuma, dobiju na vremenu i razvodne, eventualno pokolebaju neodlučne, nabujale ekološke proteste protiv rudarenja litijuma u Srbiji.

„Sam predsednik (institucija svih građana) je nekoliko puta izjavio da je „vrlo nezadovoljan kampanjom kompanije u promovisanju rudnika“ i ovih dana se jasno vide obrisi pokretanja kampanje u režiji PRa predsednika, verovatno preko istih agencija koje to rade u izbornim kampanjama,“ rekao je Anđelković.

On objašnjava da otud i sve jači pritisak, sve nervoznijih funkcionera, otvorene pretnje, ucene, hapšenje aktivista, fingiranje debata, pozivanje podobnih „stručnjaka“, medijska kampanja 24 časa, pravljenje anonimnih profila na mrežama sa ciljem dezavuisanja javnosti itd.

PROČITAJTE JOŠ

„Ono što se meni lično čini, je da su ovaj put zakasnili, da je narodu već sve jasno, da veruje nezavisnim studijama, nezavisnim stručnjacima, akademicima i svom instinktu na kraju i da ovaj put, na sreću po sve nas, kopanja neće biti! Nama je potrebnija voda, a to je ovo leto itekako potvrdilo, od bilo kog drugog resursa ili rude, zato se vodoizvorišta i potencijalna vodoizvorišta moraju sačuvati“, dodaje Anđelković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare