Deponija Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

U Bulevaru kralja Aleksandra u opštini Zvezdara nikla je još jedna divlja deponija, na kojoj malo - malo dolazi do požara. Kako navode stanari okolnih zgrada, tu su podignuti i nelegalni objekti, đubre se gomila, a na pozive građana inspekcija i nadležne institucije ne odgovaraju. Ekipa Nova.rs uputila se na lice mesta, da bi proverila o čemu se radi.

Našoj redakciji javili su se zabrinuti građani. Oni se žale da im je ugrožena bezbednost, život i zdravlje ljudi, da im uništavaju životnu sredinu, i to na lokaciji Bulevar Kralja Aleksandra 403-405 kod Lidla, gde, kako oni kažu, postoji divlja nelegalna deponija.

Oni tvrde da je grupa građana protivpravno zaposela deo grada i da nelegalno koristi javna dobra.

Građani sve to prijavljuju institucijama i organima Opštine, Grada i Republike i kako oni kažu, ništa se ne dešava – niko ne reaguje.

Deponija Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Tu se svakodnevno donosi i izbacuje kabasto smeće, otpad različitog tipa, razni hemijski elementi i otrovi izlivaju se i ugrožavaju živote građana. Vrše nuždu na otvorenom prostoru naočigled dece, prolaznika, stanara u okolnim zgradama, fekalije i urin se izlivaju na ulicu“, navode oni.

Oni tvrde da se tu nelegalno koristi struja i svakodnevno pali smeće.

„Nesnosan smrad se širi celim gusto naseljenim krajem, a nevakcinisane i nečipovane životinje koje se tu nalaze, ugrožavaju našu bezbednost“, dodaju zabrinuti stanari.

Deponija Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Na njihove pozive i pismena obaveštenja nadležna inspekcija, kako tvrde, ne reaguje, iako su podneli na desetine prijava.

U jednom trenutku stigao im je odgovor Sekretarijata za inspekciju, u kom je navedeno da su „rešenja o izvršenju uredno predata odseku za izvršenja, ali nisu sprovedena“. Iz ovog odgovora zapravo nisu mnogo saznali.

Pročitajte još:

Ekipa Nova.rs na licu mesta pričala je sa građanima, koji tvrde da niko ne želi da im pomogne i da je tako već godinama.

„Jeste da izgleda kao deponija, stvarno, kada pogledate, ali to tako stoji sigurno sedam, osam, možda čak i deset godina. Mi živimo ovde već 15 godina, tu držimo i prodajemo sekundarne sirovine“, rekao je sagovornik Nova.rs i dodao da je ranije redovno tu izbacivano đubre kamionom, ali se sada to ređe dešava.

„Malopre je žena u prolazu bacila đubre tu. Oni bacaju, pa onda slikaju. Počeli smo da budemo stroži pa ređe bacaju“, požalio se čovek.

On kaže da su se oni žalili za to, i da se sve zna, ali niko ništa ne preduzima. „Romska organizacija i socijalno i policija i opština, svi sve znaju, ali pošto je privatno vlasništvo niko ništa ne radi.“

„Morali smo da krenemo da se ponašamo agresivno, jer su bili bezobrazni, sve je to taloženo vremenom, taj šut do ulice, tu se đubre baca svakodnevno. Baca ko stigne, ostavljaju kese i neke prljave stvari.“

Deponija Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Dolazili su razni ljudi da slikaju, ali niko nije trčao kada je gorelo. U toku jedne godine, četiri puta je ovde bio požar, i niko nije došao da pomogne“, rekao nam je čovek koji živi usred deponije.

On tvrdi da im niko nije nudio bilo kakvu vrstu pomoći.

„Jedan naš komšija je hteo da nam pomogne, da plati, da bi se rešio problem. Međutim iz opštine nisu hteli da nam pozajme kamione i njihove bagere. On bi sve čovek platio, i dnevnice ljudima koji bi pomogli, međutim od toga nije bilo ništa“, požalio se čovek i dodao kako prolaznici samo vide, prođu, ne pomognu, ali da nastavljaju da se žale.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare