Savo Manojlović, Marš na Drinu, pešačenje, hodočašće, Gornje Nedeljice
Foto: Printscreen/Instagram/kreni.promeni

Aktivisti i građani koji su juče peške krenuli u Loznicu, na protest protiv otvaranja rudnika Rio Tinta, do sada su prešli 60 kilometara.

Pokret „Kreni promeni“ objavio je na Instagramu snimak na kom se vidi kako im građani pružaju podršku tokom njihovog „Marša na Drinu“. Jedan bračni par poklonio im je flašu domaćeg  soka od višanja.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Kreni- Promeni (@kreni.promeni)

„Do ovog trenutka prepešačili smo 60 kilometara u našem Maršu na Drinu! Na putu ka Jadru pruža nam podršku veliki broj ljudi koji zaustavljaju vozila, izlaze iz svojih kuća, nude nam hranu, sokove, šta god nam je potrebno. Dirljive su reči podrške i zahvalnosti koju dobijamo. Ovaj bračni par nas je, po njihovim rečima, jako dugo čekao kako bi nas poslužili rakijom, vodom, pružili ruku… Za usput smo dobili sjajan sok od višanja. Hvala vam dragi ljudi! Samo zajedno možemo odbraniti Jadar i Srbiju!“, piše u objavi pokreta Kreni promeni.

Foto: Printscreen/Instagram/kreni.promeni

Aktivisti i građani su prethodno prenoćili u kampu, odakle su nastavili put ka svom cilju.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Savo Manojlovic (@savo_manojlovic)

Kako je ranije potvrdio jedan od inicijatora ovog puta Ivan Bjelić, plan je da danas pređu 40 kilometara, kako bi stigli do Šapca, gde će prenoćiti. Put koji će preći ukupno je dug 134 kilometara.

Svega nekoliko dana nakon junskih izbora, projekat „Jadar“, koji podrazumeva otvaranje rudnika litijuma, vratio se na velika vrata, iako je naša zemlja prema uveravanju sa vrha vlasti, još pre dve godine na njega stavila tačku.

PROČITAJTE JOŠ

Podsećamo, meštani Jadra, koji su više puta ukazivali da su im zbog najave otavaranja rudnika ugroženi domovi, najavlli su veliki protest, koji je simbolično zakazan za 28. jun – na Vidovdan. Kako je nedavno za naš portal ispričala Marijana Petković iz Gornjih Nedeljica, predviđen je gotovo celodnevni program, koji će se uveče završiti protestom u Loznici.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare