Protest u Loznici "Ne damo Jadar" Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Udruženje "Ne damo Jadar" pozvaće građane u Loznici, ali i širom Srbije na protestu ukoliko Skupština opštine Loznica na sutrašnjoj sednici usvoji Prostorni plan posebne namene za projekat "Jadar", koji otvara vrata izgradnji rudnika litijuma u tom kraju.

Petković je za Nova.rs objasnio da ta tačka nije još uvek na dnevnom radu, ali da prema nezvaničnim informacijama koje imaju lokalna vlast planira dopunu dnevnog reda na samoj sednici, koja počinje sutra u 10, predlogom da se usvoji prostorni plan za Jadar.

„Mi ćemo i pre početka sednice znati šta se sprema. Bićemo od ranog jutra pred Skupštinom i pratiti šta se dešava. Ukoliko se to desi, pozvaćemo građane odmah na protest. U vezi smo sa brojnim lokalnim udruženjima i pozvaćemo na protestna okupljanja i širom Srbije. Svi smo mi u pripravnosti. Neće svi dolaziti u Loznici, već će u svojim mestima organizovati protesta i na način koji mogu pokazati da su protiv otvaranja rudnika litijuma“ objasnio je Petković.

Pozvao je odbornike da i ako se predlog nađe na dnevnom redu ne glasaju za usvajanje Prostornog plana za „Jadar“.

Prošlog ponedeljka u Valjevu je održan protest protiv kompanije Rio Tinto i iskopavanja i eksploatacije litijuma, kome je prisustvovao veliki broj građana. Za ponedeljak su zakazani protesti u Aranđelovcu i Šapcu, dok je okupljanje građana sa istom porukom predviđeno i 5. avgust u opštini Rača.

Bonus video 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare