Foto: Printscreen/N1

Akciji Čep za hendikep, koja prikupljena sredstva koristi za nabavku ortopedskih pomagala, više nego ikad potrebna je naša podrška. Cena otkupa plastike je bitno opala. Zbog toga je ovoj inicijativi potrebno i više čepova, a dobrodošla je i drugačija, materijalna potpora.

Reporterka N1 proveravala je kako građani mogu da pomognu – donacijom čepova u kutijama koje su pozicionirane na različitim lokacijama, a dobrodošla je i materijalna podrška.

Otkupna cena plastike je drastično opala, sada kilogram vredi između 25 i 30 dinara.

Zoran Martinov iz „Čepa za hendikep“ kaže da je potrebna oko tona i po da bi se kupila jedna invalidska kolica, jedno ortopedsko pomagalo.

„Poslednje dve godine je nastao kolaps na svetskoj berzi tvrde plastike, cena je pala, umanjilo nam je mogućnost da funkcionišemo kao ranije. Do korone je cela bila 30 dinara, ali je pre korone gorivo bilo 152, a sada je skoro 200, da ne računamo i troškove rada, materijala, pa i sama ortopedska pomagala su poskupela 30 do 40 odsto, sve je otišlo gore, a ovo je ostalo na istoj ceni“, kaže on.

PROČITAJTE JOŠ:

Ističe da su poslednje dve godine mnogo manje pomogli nego ranije.

„Dosta ljudi nas kontaktira, potreba za ortopedskim pomagalima je velika, sigurno desetak organizacija da postoje poput nas, sigurno bi svi imali posla, pokušavamo da opstanemo, da realizujemo, zato smo se usudili da se javimo građanima da nam pomognu i na drugi način. Građani mogu da pomognu i preko sajta cepzahendikep.org, iskočiće vid apela na sajtu, u vidu QR koda sa daljim instrukcijama“, kaže on i dodaje da građani mogu da pomognu u skladu sa mogućnostima.

Sakupili su, kaže, donacije da mogu narednih desetak dana da rade neometano.

„Ali dok se ne normalizuje tržište, dajte da radimo za opstanak. Reaguju građani, treba tu i poverenje, da je oo što mi radimo kako jeste, verujemo u dobre ljude, ali ima i mnogo prevarenih ljudi“, kaže.

Što se tiče kutija za prikupljanje čepova, kaže on, oni u Beogradu dolaze i čiste.

„Što ne znači da su drugi regioni zapostavljeni, postoje naši partneri, koji pomažu, svako na sajtu može poručiti kutiju, ali ne mora, može osmisliti i svoj način. Zbog takvih pojedinaca mi postojimo, širi se mreža dobrih ljudi, sve to ide kako treba, samo da proradi priča oko prodaje čepova, da možemo nesmetano da radimo“, kaže on.

Objasnio je da ne moraju samo čepovi da se skupljaju.

„Poklopci kutija od sladoleda dolaze u obzir, plastičnih kutija, šampona, poklopac od brijača, može i ceo brijač bez žileta, od sočiva kutijica, od kinder jajeta, sve što vide kao plastični čep proporcionalnih dimenzija, sve dolazi u obzir, nama bi to značilo“, kaže on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare