Dakekovod struja
Dakekovod Foto:EPA-EFE/Darek Delmanowicz

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) i poslanik u Skupštini Srbije Dušan Nikezić upitao je zašto ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović sada ne demantuje predsednika Srbije koji tvrdi da "trošimo previše para na uvoz struje i ne kopamo dovoljno uglja".

Nikezić u pisanoj izjavi navodi da je na to Stranka slobode i pravde upozorila još pre tri meseca, a ministarka je „ekspresno demantovala“.

„Zašto mu jednostavno ne objasni da je to rezultat ‘pažljiviog i detaljnog planiranja’ novog ‘profesionalnog’ menadžmenta i da je potpuno normalno da proizvodnja uglja bude manja od plana za milion tona i da se to nadomešćuje preskupim uvozom uglja od firmi bliskih vlasti, da se rast uvoza struje meri u stotinama miliona evra“, pitao je Nikezić.

On je naveo kako je „postalo normalno da proizvodni blokovi ispadaju na dnevnom nivou, da investicije budu na 37 odsto od planiranih, Kostolac 3 nikako da proradi, a kop Radljevo kasni više od pet godina, a da je EPS prinuđen da uzima nove kredite za likvidnost jer će u trećem kvartalu ostvariti ozbiljan gubitak“.

„Zato što nema potrebe da mu bilo šta objašnjava, jer je upravo Vučić najodgovorniji za raspad EPS, jer je on postavio nestručnog partijskog poslušnika Grčića da vodi EPS, imenovao tu istu ministarku bez dana iskustva u sektoru energetike da glumi ‘profesionalni menadžment’, zapostavio domaću proizvodnju i investicije“, navodi Nikezić.

On je ocenio da je Vučić „obezbedio samo strancima i kumovima da ulažu u obnovljive izvore energije i omogućio izvlačenje stotina miliona evra kroz koruptivne poslove, što je sve dovelo da toga da nekadašnji gigant i neto izvoznik, danas zavisi od uvoza uglja, struje i kredita za likvidnost“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare