Nova, pare, dinari, novac u rukama, kredit
Foto: Shutterstock

Ukupno zaduženje građana i privrede kod banaka poraslo je u maju za 5,2 odsto na međugodišnjem nivou, a od ove godine je premašilo je 30 milijardi evra. U odnosu na prethodni maj, dug stanovništva za stambene kredite je porastao svega dva odsto, iznos potrošačkih kredita je uvećan za 11,5 odsto, dok su dugovanja za poljoprivredne kredite skočila za preko 30 odsto, ukazuju podaci iz poslednjeg Kreditnog izveštaja Udruženja banaka Srbije (UBS).

Istovremeno, keš krediti su veći za 5,6 odsto u odnosu na prošli maj i ceo procentni poen u odnosu na ovaj april.

U Srbiji ima 42.881 korisnik poljoprivrednih kredita, dok je prosečan dug fizičkih lica po osnovu lizing ugovora 2,09 miliona dinara.

Zaduženje pravnih lica kod banaka je u odnosu na maj 2023. godine povećano za 5,2 odsto, a kod preduzetnika za 6,8 odsto. Prosečan preduzetnik sada ima 1,7 kredit koji otplaćuje.

PROČITAJTE JOŠ

Učešće docnje je ostalo na nivou uporedivim sa prošlom godinom, od 2,8 odsto, prenosi Nova ekonomija.

Tradicionalno je broj tekućih računa veći nego broj korisnika, budući da neko lice može imati više otvorenih tekućih računa – u odnosu na prošlu godinu, broj otvorenih tekućih računa beleži blagi rast od dva odsto, a broj korisnika od jedan odsto.

Sa druge strane, broj kreditnih kartica i korisnika istih beleži pad od skromnih jedan odsto.

BONUS VIDEO Evropska centralna banka smanjila je ključne kamatne stope: Kada će pasti rate kredita u evrima?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare