Nacionalni stadion Foto:TANJUG/ STR

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas obilazi pripremne radove na izgradnji kompleksa EXPO 2027, gde će prisustvovati ceremoniji početka radova na izgradnji Nacionalnog fudbalskog stadiona. Uz propratni komleks i akvatik centar, Nacionalni stadion koštaće 1,2 milijarde evra.

Prisutni su i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ambasador Kine u Srbiji Li Ming, predsednik Fudbalskog saveza Srbije Dragan Džajić, ministar finansija Siniša Mali, građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministar sporta Zoran Gajić, ministarka nauke Jelena Begović, ministar turizma Husein Memić, selektor fudbalske reprezentacije Srbija Dragan Stojković Piksi, nekadašnji fudbaler Nenad Bjeković, potpredsednik FSS Bratislav Nedimović, direktor JP Koridori Srbije Aleksandar Antić.

Radovi na izgradnji kompleksa EXPO 2027 Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Vučić će postavljanjem lopte sa potpisima legendarnih igrača, ali i sa svojim potpisom simbolično označiti početak izgradnje Nacionalnog stadiona u Surčinu, javlja Tanjug.

Nacionalni stadion Foto:TANJUG/ STR

Država će, prema ranijim najavama Aleksandra Vučića, do 2027. u EXPO, Nacionalni stadion, ali i niz drugih infrastrukturnih projekata po celoj zemlji, poput akvatika, izgradnje puteva, pruga, obnove fasada, škola, rekonstrukcija luka, domova zdravlja, ali i hotela i stambenih zgrada, uložiti neverovatnih 18 milijardi evra. Samo će na paviljone, hotelski i stambeni kompleks, akvatik centar i Nacionalni stadion „otpasti“ oko 1,2 milijarde evra.

Inače, krajem godine je iz tekuće budžetske rezerve za stadion izdvojeno više od 13 miliona evra.  Kako je saopštio Fiskalni savet, samo u 2023. godini na planiranu izgradnju potrošeno je 65 miliona evra.

Predsednik Srbije je prilikom današnjeg obilaska pripremnih radova na izgradnji kompleksa EXPO 2027 i novog stadiona rekao da se stadion nalazi na 121 hektar zemljišta i da će za njega biti potrebno 2.400 šipova da se pobode.

PROČITAJTE JOŠ

„Nije to samo građevina, šipovi idu 25 metara duboko u zemlju da bi se osigurala čvrstina, stabilnost stadiona. Hvala UEFA na mnogo čemu. Finale Lige Evrope 2028. će se igrati u Beogradu na nacionalnom stadionu“, rekao je Vučić.

Dodao je da će o imenu stadiona odlučiti građani.

„Daćemo narodu da izabere ime. Da ljudi glasaju, pametniji su“, rekao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare