Vladimir Đukanović, istaknuti član Srpske napredne stranke, zahvaljujući advokatskim poslovima uspeo je da kupi sebi nekoliko nekretnina – stanova i apartmana. Đukanović je istovremeno i narodni poslanik, ali i član Nadzornog odbora „Yunet international“, koja je u većinskom vlasništvu državnog Telekoma. On za Nova.rs kaže da je ovu funkciju uredno prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, kao i da za članstvo u odboru prima oko 80.000 dinara mesečno.

Vladimir Đukanović, narodni poslanik i visokopozicionirani član SNS, juče je ponovo dospeo u centar pažnje javnosti, kada je na najprimitivniji način izvređao pevačicu Severinu, ali i novinarku Antonelu Rihu. Severina je nekoliko sati zadržana na granici između Srbije i Hrvatske, nakon što je podržala proteste protiv Rio Tinta u Srbiji. Ove objave je Đukaović ubrzo obrisao, od stida ili mu je neko tako rekao – nije ni bitno.

Đukanović, sudeći po podacima iz imovinske karte, živi prosečno – kao poslanik prima 80.000 dinara mesečno, što je manje od prosečne srpske plate.

Vladimir Đukanović Skupština Srbije Foto:Amir Hmazagić/Nova.rs

On je, međutim, istovremeno i član Nadzornog odbora preduzeća “Yunet International d.o.o Beograd”, društva za projektovanje i izgradnju informacionih sistema.

Ova firma se od 2017. godine nalazi u većinskom vlasništvu državnog „Telekoma“, koji ima 82 odsto udela. Udeo od 4,5 odsto drži političar i biznismen Bogoljub Karić, dok preostalih 13 odsto udela imaju Slavica i Zoran Karić.

Telekom je, inače, ovu firmu preuzeo od Astra banke u stečaju, koja je bila u vlasništvu Karića.

„Ne obavljam nijednu funkciju, jer kao advokat nemam na to pravo“

S obzirom na to da se u imovinskoj karti Vladimira Đukanovića, koju objavljuje Agencija za sprečavanje korupcije, ne spominje „Yunet International“, više informacija potražili smo upravo od Đukanovića. Zanimalo nas je da li je prijavio Agenciji članstvo u Nadzornom odboru, ali i da li možda postoji još neka funkcija koju obavlja, a koja nije navedena u njegovoj imovinskoj karti.

PROČITAJTE JOŠ:

„Naravno da sam prijavio, istog momenta kada sam postao, kao i svake godine u redovnom izveštaju. Inače, nisam ni morao, jer se radi o samofinansirajućem preduzeću koje ne prima novac iz budžeta, ali bez obzira, naravno da sam prijavio. Ne obavljam nijednu funkciju, jer kao advokat nemam na to pravo, a i ne želim čak i kada bi mi se ponudila“, kaže Đukanović za Nova.rs.

Upitan koliko novca prima kao član NO, imajući u vidu da većinski vlasnij „Yuneta“ ipak jeste državna kompanija, Đukanović kaže da je u pitanju iznos od oko 80.000 dinara i još jednom ističe da ovu firmu ne finansira Telekom, koji do pre dve ili tri godine, kako tvrdi, nije ni imao vlasnički udeo.

Prima dve plate, a ima apartmane i stanove

Imajući u vidu da Đukanovićeva primanja, ne računajući ona iz advokature, iznose 160.000 dinara, interesantno je podsetiti na to da ovaj istaknuti naprednjak poseduje brojne nekretnine. Kako je u junu ove godine objavio BIRN, Đukanović ima tri luksuzna stana na Voždovcu i dva apartmana na Zlatiboru.

Vladimir Đukanović Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

U pitanju su stanovi luksuznom voždovačkom naselju Park Villa Residence, zajedno sa tri garažna mesta.

Đukanović je, inače, jedan od najistaknutijih članova vladajuće stranke, član je Predsedništva i Glavnog odbora SNS i poslanik u Skupštini od 2014. godine. Bio je član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

Kao advokat, zastupao je neke od istaknutih i javnosti poznatih imena – Predraga Koluviju, prvooptuženog u predmetu „Jovanjica“, Dijanu Hrkalović, bivšu državnu sekretarku Ministarstva unutrašnjih poslova, Andreja Vučića, brata predsednika Srbije i uticajnog člana SNS-a, kao i bivšeg predsednika beogradske opštine Palilula Aleksandra Jovičića, kome se sudi zbog optužbe da je učinio krivično delo trgovina uticajem.

BONUS VIDEO Sve nekretnine Vladimira Đukanovića: Kako je narodni poslanik poslednjih godina stekao nimalo skromnu imovinu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare