Kompanija "Telekom Srbija" dugovala je "Pošti" oko 17 miliona evra, a sudeći po nedavno objavljenim dokumentima, taj tug do danas nije izmiren, makar ne u celosti. To međutim ne sprečava Poštu Srbije na čelu sa Zoranom Đorđevićem da “Telekomu” drastično olakša plaćanje mesečnih obaveza, pa je toj kompaniji smanjio cenu zakupa za više od milion evra u odnosu na ugovorenu.

Iza priče o uspešnom državnom preduzeću kojim se vlast stalno hvali, zapravo se krije veliki dužnik i to prema drugim državnim preduzećima. Nakon što je Nova.rs objavila da Telekom ne plaća struju i EPS-u duguje više od 11 miliona evra, otkriveno je i da se i Pošta nalazi na spisku preduzeća prema kojima „Telekom“ ima neizmirene obaveze.

Tako je na kraju 2022. ukupan dug Telekomu prema tom javnom preduzeću iznosio 1.995.713.000 dinara ili oko 17 miliona evra i to zbog neplaćenog zakupa i kupovine elektronsko komunikacione opreme od Poštine ćerka firme “Pošta NET”.

Kako se navodi u novobjavljenim dokumentima “Pošte”, Telekom još nije izmirio svoja dugovanja. Međutim, nije poznato da li dug i dalje iznosi 17 miliona evra, da li se u međuvremenu smanjio ili je povećan.

Uprkos tome, Pošta nastavlja saradnju sa Telekomom uz znatne olakšice, obezbeđujući toj kompaniji drastično nižu cenu zakupa.

Popust veći od 50 odsto

Kako piše u dokumentaciji, Telekom je sa Poštom u januaru 2016. sklopio ugovor o zakupu poslovnog i magacinskog prostora, površine od 271.565 kvadrata. Prema tom ugovoru, Telekom se obavezao da plaća iznajmljivanje prostora po ceni od 1.924.823 evra. Međutim, iznos je prvo umanjen na 1.921.106 evra, da bi potom usledilo novo umanjenje cene na ime zakupnine i to za čak 50 odsto. Zahvaljujući tom popustu, Telekom je trebalo da plaća zakup 960.553 evra.

Tu međutim nije kraj. Već sad se zna da će od juna ove godine Telekom Srbija plaćati zakup prostora 864.498 evra, što je više od milion evra manje u odnosu na ugovorenu cenu.

PROČITAJTE JOŠ

U obrazloženju takve odluke, između ostalog piše da je Pošta sklopila više ugovora sa Telekomom Srbija i to za postavljanje telekomunikacine opreme na objektima na kojima ima pravo korišćenja i da po tom onosvu očekuje prihod u iznosu od nešto više od 268 miliona dinara.

Najveći dug napravljen tokom 2022.

Prema dostupnim podacima izgleda da je najveći dug “Telekom” napravio tokom 2022. Tada su potraživanja Pošte prema toj kompaniji uvećana i to za 1,5 milijardi dinara ili za oko 12,8 miliona evra.

Godinu dana ranije, odnosno 31. decembra 2021. godine, “Telekomov” dug prema “Pošti” iznosio je 418.091.000 dinara, odnosno bio je oko 3,5 miliona evra.

Telekom ne plaća ni struju

Kako je naš portal već pisao, Telekom ima enormni dug i prema Elektroprivredi Srbiji. Ukupna potraživanja EPS-a do 10. novembra prošle godine  iznosila su 1,3 milijarde dinara, što je više od 11 miliona evra. I u slučaju ovog duga simptomatično je da je najveći deo nastao od početka godine.

Foto:E-Stock_dusan_milenkovic; dragan Mujan/Nova.rs; Vesna Lalić/Nova.rs; shutterstock

Prema zvaničnim podacima, Telekom je za struju 1. januara 2023. godine dugovao oko 323 miliona dinara, da bi za nepunih 11 mesci bio uvećan za milijardu dinara, odnosno narastao na 1.341.193.331 dinara.

Portal i list “Nova” tražio je od EPS-a krajem januara spisak 20 najvećih dužnika, ali je naš zahtev odbijen uz objašnjenje da je reč o poslovnoj tajni. Samo dva meseca ranije, ta kompanija dostavila nam je spisak preduzeća koja ne plaćaju struju, kao i visinu njihovih dugovanja.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare