Narodna banka Srbije odlučila je da zamrzne kamate na stambene kredite u narednih 15 meseci, počevši od oktobarske rate. To se odnosi na stambene kredite sa promenljivom kamatnom stopom sklopljene do 30. jula 2022. godine, ali samo za one korisnike kojima je to prvi stambeni kredit. Ova odluka centralne banke je, konačno, jedna dobra vest za dužnike, jer će njihove rate biti drasitčno niže - ako je neko plaćao skoro 700, evra rata će mu biti oko 530 evra.

Ova odluka odnosi se na pozajmice do 200.000 evra. Za te kredite, nominalna kamatna stopa ne može da bude veća od 4,08 odsto, odlučila je NBS na vanrednoj sednici Izvršnog odbora. U praksi, to znači da će rate biti od 10 do 25 odsto manje. NBS je objavila i računicu. Koristili su primer stambenog kredita od 100.000 evra, podignutog 1. decembra 2021. godine, sa bankarskom maržom od tri odsto i šestomesečnim euriborom.

Ovaj dužnik se obavezao da će kredit otplaćivati 25 godina, a kako je njegova rata vezana za šestomesečni euribor, to znači da će mu se iznos rate menjati na pola godine. Visina rate zavisi od kretanja euribora, kamate koja je vezana za kredite u evrima, a koja se menja gotovo svakodnevno. Ipak, rate se menjaju na tri do šest meseci, zavisno od ugovora koji je klijent potpisao sa bankom.

Foto: Shutterstock

U ovom slučaju, ako kamata iznosi 6,95 odsto, rata je čak 694 evra. Oktobarska rata biće drastično niža. Naime, ako je nominalna kamata 4,08 odsto, rata će biti 532 evra. To je 162 evra, odnosno 23 odsto manje. Ipak, konačno iznos rate biće nešto niži, jer klijenti plaćaju efektivnu kamatnu stopu. Ona se dobija kada se na nominalnu kamatu dodaju različiti troškovi, ali ona je uglavnom tek nešto viša – uglavnom do jednog procenta.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, bez obzira na tu razliku, rate će biti drastično niže.

Inače, tromesečni euribor trenutno iznosi 3,8, a šestomesečni 3,952. To znači da će banke, od jedne rate moći da zarade 0,28, odnosno 0,128 odsto od iznosa glavnice duga.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare