Foto: Vesna Lalić/Radar

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika je objavila da su se stekli uslovi da beogradska firma "Vrenje" bude proglašena za kupca "Prve srpske fabrike šećera Dimtrije Tucovic 1898".

Inače, kako je Nova.rs već pisala dve trećine „Vrenja d.o.o“ poseduje „Pan-alko sistem doo“ iz Beograda, registrovan u Radničkoj 3, čiji je vlasnik Vlado Stanišić. Preostala trećina je u rukama „Konkord vesta“ Željka Drčelića, poznatog biznismena bliskog vlasti, čije kompanije radi na ključnim infrastrukturnim projektima u državi.

Javno nadmetanje za kupovinu održano 11. juna kada je Vrenje dalo najbolju ponudu od 690 miliona evra, a početna cena je bila oko 680 miliona dinara.

„Кako Republika Srbija, u skladu sa Zakonom o kulturnom nasleđu, nije iskoristila pravo preče kupovine, stekli su se uslovi za proglašenje najboljeg ponuđača na javnom nadmetanju za kupca“, navela je Agencija, a prenela Beta.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao  je posle javnog nadmentanja da je očigledno da je stečajni upravnik žurio sa prodajom tog kompleksa za male pare, ali da država ima pravo preče kupovine koje će, kako je on bio uveren, iskoristiti, kako bi taj prostor bio revitalizovan i očuvan.

Stara šećerana poseduje 18 nepokretnosti, a među objektima je i onaj pod zaštitom države, u kom je pozorište KPGT,

Firma „Vrenje“, koja se nalazi na istoj adresi kao i Šećerana, registrovana za izgradnju stambenih i nestambenih zgrada.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare