Od beogradskog Zelenjaka do užičke i čačanske pijace, “jednoj crvenoj” rapidno pada vrednost: nije poskupelo samo voće i povrće, nego i gotove poslastice, poput ajvara i čvaraka.
Pišu: A. Nastevski, S. Panić, A. Petrović, Lj. Sokić
Od beogradskog Zelenjaka do užičke i čačanske pijace, “jednoj crvenoj” rapidno pada vrednost: nije poskupelo samo voće I povrće, nego I gotove poslastice, poput ajvara I čvaraka.
„Za 1.000 dinara mogu da kupim četiri šnicle šarana, plavi paradajz, salatu i možda kilogram voća“, kaže nam jedna sugrađanka na Zelenom vencu.
Ocenjuje da je najviše paradajz poskupeo, kao i krastavac, a da su tikvice jeftine.
Sličnog stava je i većina penzionera na pijaci koji ističu da su za njihov standard cene preskupe. Smatraju i da je povrće više poskupelo u odnosu na voće.
Ovih 1.000 dinara o kojima smo pitali građane traje, recimo, I nedelju dana – ako kupujete samo voće I povrće.
„Na Zelenom vencu je najjeftinije. Šljive sam u avgustu plaćao 100 dinara, a sada ovde ima i za 80 dinara“, dodaje jedan Beograđanin.
Kupci na kragujevačkoj zelenoj pijaci u naselju Aerodrom, za 1.000 dinara mogu da pazare kilo čvaraka, kilo oraha ili teglu i po domaćeg ajvara. Ukoliko su za dnevnu kupovinu na pijaci odvojili baš ovu novčanicu, u zavisnosti od potreba mogu da izađu sa punim cegerima, vrećama krompira i luka, ali i sa jedva nešto namirnica koje mogu da stanu u pola najlonske kese.
Cene voća i povrća najčešće su oko 100 dinara, pa tako recimo za ’’okruglu cifru’’ može da se kupi po 10 kilograma paradajza, šljiva, dunja, malo lošije paprike za ajvar, ili smežuranih nektarina.
Za robu boljeg kvaliteta potrebno je više novca, pa će tako cegeri biti lakši ako se kupuje paprika ‘’na biranje’’ koja košta oko 150 dinara po kilogramu ili breskve i nektarine za 130.
Luk i krompir imaju približno ujednačenu cenu, a za hiljadu dinara sa pijace može da se izađe sa 14 kilograma krompira, odnosno 15 luka, a u zavisnosti od tezge do tezge, sa pijace možete da ponesete između tri i četiri kilogrma pasulja.
Koštunjavi plodovi su po pravilu i najskuplji, pa od hiljadarke može da se kupi kilo lešnika ili kilo oraha, dok će se vagica za merenje zaustaviti na 700 grama ako kupujete bademe.
Cene mlečnih prozvoda i domaćih mesnih prerađevina su blizu naše novčanice od 1.000 dinara, pa čak i prevazilaze taj iznos. Kajmak je 800 dinara za kilogram, a sir u zavisnosti da li je mladi ili prevreo košta od 350 do 500 dinara.
Čvarci su neverovatnih 1.000 dinara, koliko košta i domaća pančeta, a za taj iznos u mesari na pijaci može da se pazari tek 700 grama svinjske pršute, odnosno 550 grama goveđe.
Prodavačica Mira koja na pijaci prodaje ’’zeleniš’’ ističe da prodaje ide slabo, te da nema ni para, ni kupaca.
’’Šta da vam kažem, nema naroda, samo vikendom mogu da računam na neku zaradu. Ovako, preko nedelje, ljudi kupuju po dve tri tikvice, pola kila spanaća, glavicu kupusa, a kelj neće niko ni da pogleda’’ žali se Mira koja prodaje povrće iz sopstvene proizvodnje.
Na gradskoj pijaci u Čačku je sve manje kupaca, ali i prodavaca. O tome svedoči i jutrašnja slika budući da smo obišli tezge i sva prodajna mesta. Potrošači sa kojima smo razgovarali kažu da jedva preživljavaju i da je 1000 dinara ništa kako bi kupili namirnice za jedan dan.
Zekavica Dragina iz čačanskog sela Trbušani je iznela svoju robu kao i svakog dana na tezgu koju već duže vreme zakupljuje.
„Imam papriku koja je prva klasa i cena po kilogramu iznosi 110 dinara, a uzgajam je na površini od četiri hektara. Međutim kupovna moć građana je opala u odnosu na prošlu godina. Pečurke staju 200 RSD po kg. ali ih prodajemo čak i na 200 ili 300 grama. Plavi patližan je 70 dinara, ali se mnogo manje kupuje“, navodi ona za Nova.rs ističući da se zimnica, konkretno ajvar, mnogo manje ostavlja u tekućoj godini. Kod nje paradajz staje 120 dinara, ali, kako napominje, cene variraju iz dana u dan.
„Sada potrošači mnogo manje kupuju ovo povrće, jer je sezona paprike. Proizvodnja je mnogo skupa i poskupela je čak do 40 procenata. Ove cene ne pokrivaju čak ni te troškove“, kaže naša sagovornica.
Ponuda na užičkoj zelenoj pijaci proteklih dana je znatno veća nego što je to bilo početkom septembra, pa su i cene nešto povoljnije. Deo onih koji su odustali od zimnice, pre svega ajvara, ipak su se predomislili jer je cena crvene paprike opala pa se sada može kupiti za 80-120, dinara dok je pre mesec dana dostizala i 200 dinara po kilogramu. Kupci kažu da su cene visoke ali u odnosu na poskupljenja ostalih prehrambenih proizvoda, na pijaci se ipak za hiljadu dinara više može pazariti nego u prodavnici.
„Spremiću svu zimnicu, kao i do sada, skuplje je nego prošle godine ali su pre mesec dana cene bile još veće. Sada je veći izbor pa može i da se probere. Kako je sve u prodavnicama poskupelo, opet pijaca i nije toliko skupa. Za hiljadu dinara se može više kupiti ovde pa i najesti za te pare, u prodavnici ne“, rekla je za Novu Užičanka Milka Vidić dok je na jednoj tezgi pazarila boraniju koju je platila 300 dinara po kilogramu.
„Čvarci su 1.000 dinara, svinjska pršuta je 1.200-1.300, goveđa 1.000-1.800, zavisno koje meso se suši, od kog dela, pa je sušeni biftek 2.500 dinara. Kobasica je 9.000, budimska i kulen, sudžuk je 1.000, slanina je 800-900 a kilogram svinjske masti je 150 dinara. Kupuju ljudi ali po malo, neme većih količina kao nekada, retko se kupuje na kilograme, manje su količine. Manje je i ljudi i para“, rekao nam je proizvođač i prodavac suvomesnatih proizvoda iz sela Kačer, Filip Čeliković.
U svakom slučaju, optimizam valada na užičkoj pijac – važno je da ima robe, da je ponuda porasla a cena pala, može se birati, goditi i pazariti. Po svemu sudeći, oktobar će biti mesec najbolje prodaje ali i spremanja zimnice u gradu na Đetinji. Zbog cena u prodavnicama, koje svakodnevno i vrtoglavo rastu, sve više je Užičana koji po namirnice za pripremu ručka idu na pijacu.
Bonus video:
Koliko vam traje plata
Pratite nas i na društvenim mrežama: