Srđan Šaper Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Poznati biznismen Srđan Šaper izašao je iz vlasništva nad firmom Two Rivers, samo mesec dana nakon što je dobila posao na najskupljem državnom projektu EXPO 2027. Tako je nekad jedan od najbližih saradnika Borisa Tadića zadržao vlasništvo u još tri firme, a prema dostupnim podacima bio je vlasnik najmanje 13 preduzeća.

Nakon dugo vremena jedna firma Srđana Šapera dobila je državni posao. Reč je o preduzeću Two Rivers koje je zajedno sa još dve firme “McCann” i “Drive” (čiji je Šaper bivši vlasnik) i “Studio za nove medije 12” angažovane za kreativne, digitalne, PR i konsultantske usluge potrebne za promociju specijalizovane izložbe EXPO 2027.

Radovi na izgradnji kompleksa EXPO 2027 Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVI

Ovaj ugovor “težak” je oko 15,47 miliona evra, a s obzirom na to da je rok za izvršenje posla 30 meseci, ovo bi značilo da će grupa marketinških agencija za promociju ovog projekta imati prosečan mesečni budžet od oko pola miliona.

Kako piše na Portalu javnih nabavki, odluka o dodeli ugovora doneta je 4. juna, a Šaper tačno mesec dana kasnije formalno izlazi iz vlasništva u “Two Rivers”. Sada se ta firma vodi na Mirjanu Jovašević, koja je bila njegova bliska saradnica, a u vreme vlasti DS-a, obavljala je funkciju šefa kabineta tadašnjeg premijera Mirka Cvetkovića.

Srđan Šaper Foto: Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pored firmi koje su angažovane na projektu Expo 2027, još najmanje 11 kompanija dovodilo se ili se dovodi u vezu sa Šaperom. Preko “Two Rivers” Šaper je bio vlasnik i “Adrenalina” i “Galerije novembar”.

Bez obzira na promene u vlasničkoj strukturi, on i dalje stoji iza tih preduzeća. Preko kompanije “I&F Grupa”, čiji je stvarni vlasnik (prema podacima sa APR), i dalje kontroliše firmu “Adrenalin” koja se bavi proizvodnjom “kinematografskih dela, audio-vizuelnih proizvoda i televizijskog programa”. Takođe, on je 100-postotni vlasnik “Galerije novembar”, čija je delatnost trgovina na malo novim proizvodima u specijalizovanim prodavnicama.

Foto:Shutterstock

Za razliku od firme Two rivers koja je prethodnih godina poslovala sa gubitkom, ove dve stoje dosta bolje. Tako je „Adrenalin“ prošlu godinu završio sa skoro 525.000 evra (61,4 miliona dinara), a „Galerija novembar“ oko 33.300 evra (3,9 miliona dinara) čistog dobitka.

Šaper je takođe bio vlasnik firme “Momentum BTL”, međutim, ona nije aktivna već 10 godina.

Slovaci preuzeli firme od Šapera

Šaper je, kako je nedavno podsetio Forbes, još 1997. godine osnovao I&F Grupu u Beogradu, te razvio posao marketinških komunikacija u Srbiji, regionu, pa i Skandinaviji, a samo neke od firmi koje su poslovale u okviru te grupacije su “McCann” i “Drive”, nad kojima vlasništvo sada drže Slovaci.

Konkretno, u julu 2021. godine, ove dve firme dobile su novog vlasnika – kompaniju “Adriatic advertising”, koja je u vlasništvu slovačkog “Across media holdinga”, a kao stvarni vlasnik u APR-u se navodi Julius Strapek sa udelom od 37,5 odsto.

PROČITAJTE JOŠ

Iako, formalno, slovački “Across media holding”, nema veze sa Šaperom, neke “sitnice” ipak ih povezuje. Naime, direktorka slovačke firme je Dunja Hasanović, ali je ona, istovremeno, jedna od zastupnica Šaperove “Two rivers”, ali i „Galerije novembar“.

Upravo ova slovačka kompanija vlasnik je još dve firme. Jedna od njih je “Universal media”, čiji je direktni vlasnik “I&F mediabrands”, ćerka firma „Across media holdinga“. Kako se može videti u APR-u, ista firma je vlasnik još jedne kompanije- “Initiative”, a pre nego što je slovačka firma preuzela vlasništvo, ove kompanije držala je I&F Holding AB, čiji je osnivač upravo Šaper.

Evro novac
Evro novac

Još jedna povezana firma je „Polaris”, koju drži I&F Mediabrands, sa sedištem na Terazijama. Na istoj adresi i dalje je registrovano još nekoliko firmi u vlasništvu Slovaka.

Šaper više nije vlasnik ni firme “Almatea”, koja se bavi konsaltingom, a koju sada poseduje Mirjana Jovašević. Međutim, do pre oko četiri godine, Šaper je imao 25 odsto vlasništva. On je u svom vlasništvu imao i marketinšku agenciju “Le spot”, koja je osnovana još 2003. godine, ali je 2012. dobila novog vlasnika, dok se Šaper povukao.

BONUS VIDEO: 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare