Kristofer Hil i Dubravka Đedović Handanović Foto:TANJUG/ Ministarka rudarstva i energetike/ Ana Paunković

Srbija i Sjedinjene Američke Države (SAD) uskoro će u Vašingtonu potpisati sporazum o strateškoj saradnji, a sektor energetike u tome zauzima sve važnije mesto, saopšteno je danas nakon razgovora ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović s ambasadorom SAD Kristoferom Hilom.

Ambasador Hil rekao je da je veoma zadovoljan razvojem projekata u energetici u kojima učestvuju i američke kompanije, kao i da će sporazum koji se potpisuje u Vašingtonu dodatno ojačati saradnju saopštilo je Ministarstvo.

Đedovć Handanović je rekla da su SAD i u prethodnoj deceniji bile jedan od najvećih investitora u Srbiji i da veruje da će taj sporazum otvoriti vrata za nova ulaganja u oblasti energetike, što će doprineti većoj energetskoj sigurnosti i održivoj tranziciji ka čistim izvorima energije.

Ona je istakla da je Srbija ostvarila značajan napredak u prethodne dve godine u pogledu privlačenja investicija, kroz unapređenje zakonodavnog okvira i uspešno sprovođenje aukcija za tržišne premije za obnovljive izvore energije.

PROČITAJTE JOŠ

„Strateški cilj je da do 2030. godine svaki drugi megavat-sat bude iz obnovljivih izvora energije, kroz investicije javnog i privatnog sektora“, kazala je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, jedan od projekata koji će povećati „zelene“ kapacitete EPS je izgradnja jednog gigavata solarnih elektrana, zajedno sa baterijskim skladištima, koji će biti realizovan sa strateškim partnerom, konzorcijumom koji predvodi južnokorejska kompanija „Hyundai Engineering“.

Ona je dodala da je završena Prethodna studije opravdanosti za RHE Đerdap 3, te da će tehničke i ekonomske analize pokazati koji su optimalni kapaciteti buduće hidroelektrane.

„Đerdap 3 biće jedan od stubova energetskog sistema u budućnosti, koji će omogućiti da balansiramo energiju dobijenu iz novih elektrana na sunce i vetar, uz očuvanje sigurnosti i stabilnosti snabdevanja“, rekla je ministarka.

BONUS VIDEO Pitanja bez odgovora: Koja količina struje je uvezena i u kom je stanju naš energetski sistem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare