Foto: TANJUG/ TANJUG VIDEO

Sporazumom o slobodnoj trgovini sa Kinom obuhvaćeno je 10.412 proizvoda iz Srbije i 8.930 iz Kine, a za danas je predviđeno njegovo usvajanje u Skupštini Srbije.

Osim ruda bakra i čelika, Srbija sada Kini može da ponudi mnoge druge, pre svega prehrambene proizvode, piše Blic biznis. Čak 66 odsto proizvoda kojima se trguje između dve zemlje biće odmah oslobođeno carina.

Ukidanje carina na određene proizvode, pre svega u oblasti poljoprivrede, donosi i potencijalne izazove smatraju stručnjaci, koji su sagovornici „Blic Biznisa“, ali i otvara priliku za srpske proizvođače da prošire svoje prisustvo i pronađu kupce i na ogromnom kineskom tržištu.

Sporazum predviđa da za neke proizvode (11,4% od onog što se izvozi) liberalizacija nastupi posle pet godina, za neke (11,2%) posle 10 godina, neke druge (0,7%) pak posle 15 godina, dok će 10,1 odsto proizvoda biti izuzeto iz sporazuma o slobodnoj trgovini.

Razmena nota sa kineskom stranom u roku je od 90 dana. Sporazum podrazumeva da nemamo carine koje su danas veoma visoke, na sprsku jabuku, šljivu, breskvu, sojino ulje…

Neće biti carine ni na smrznutu malinu, koja beleži rast od 350 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Zatim ni na pivo, vodu, kiselu vodu, gotovo sve faramaceutske i industrijske proizvode…

Pročitajte još

Ovako će teći procedura za Sporazum o slobodnoj trgovini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar