Jelena Spirić Foto: Promo/SSP Leskovac

Poslanica Stranke slobode i pravde (SSP) Jelena Spirić izjavila je danas da aktuelna vlast veliča Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, a izostavlja da kaže da će carina na domaći paradajz, luk i kupus biti ukinuta tek za pet godina.

„Pri veličanju Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom, vlast je ‘slučajno’ izostavila da će carine za proizvode poput paradajza, luka i kupusa, od kojih naši poljoprivrednici žive, biti u potpunosti ukinute tek za pet godina“, rekla je Spirić, a saopštila ta stranka.

Dodala je da je u međuvremenu, kineski krompir oslobođen carine, dok će domaći proizvođači čekati pet godina za krompir, a čak deset godina za maline.

Vlada, kako je rekla, svesno favorizuje strane izvoznike, zanemarujući interese srpskih proizvođača, koji bacaju tone paradajza zbog mizernih cena, dok se tržište preplavljuje albanskim i makedonskim.

Istakla je da vlast, „umesto da subvencioniše domaće privrednike za otvaranje fabrika za preradu paradajza, kako bi viškovi, ali i proizvodi niže klase mogli da budu plasirani, ukinula je carine na prerađen kineski paradajz, ostavljajući naše proizvođače na milost i nemilost, već preplavljenom tržištu“.

„Iako Martinović izgleda neupućen i nevešt u svom Ministarstvu, što zapravo i jeste, poljoprivrednici ne zaboravljaju bezobrazluk i propala obećanja naprednjaka o ugovorenim cenama i poljoprivrednoj berzi, ali i obmane, jer će se toliko veličano ‘čelično’ prijateljstvo sa Kinom zapravo svesti na mučno čeličenje domaćih proizvođača u borbi sa još jačom konkurencijom“, rekla je Spirić.

***

BONUS VIDEO – Vučić u Pekingu: Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom stupa na snagu do juna 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare