Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/shutterstock by Skart1976

Mesecima unazad, Novosađani čekaju u dugačkim redovima ispred Elektrovojvodine, kako bi se žalili na previsoke račune za struju. Ključni problem je to što brojila nisu redovno očitavana, drugim rečima, firma koja je za to plaćena - nije radila svoj posao. A taj posao, država je poverila firmama bliskim SNS vlasti, i za to im platila više od 38 miliona evra.

Agonija Vojvođana, pretežno Novosađana, sa računima za struju, i dalje traje. Glavni problem je što se brojila ne očitavaju redovno, pa se na jednom računu očita i ono što je zaostalo. Na taj način, na jednom računu se prikazuje veća potrošnja, a što je veća potrošnja, veće su i cene. A one i idu i iznad 120.000 dinara.

Foto:shutterstock

Drugim rečima, firma kojoj je Elektrodistribucija poverila posao očitavanja brojila, taj posao ne radi. A trebalo bi da rade firme bliske SNS režimu. Naime, EDS je u oktobru 2023. godine dodelila posao očitavanja brojila grupi ponuđača koju predvodi “Agencija za privremeno zapošljavanje Montop HRS” iz Novog Sada, čiji je vlasnik kontroverzni biznismen Marko Bosanac. U konzorcijumu koje su dobile posao su još dve poznate firme za obezbeđenje – “Dobergard” i “Sparta sekjuriti”, kao i “T&M Group Solutions”, koja je na decembarske izbore dovozila glasače iz Republike Srpske. Takođe, u konzorcijumu su i “Inter sib”, “Dobergard plus”, “Agencija za privremeno zapošljavanje Laboris HRS”, “Agencija za privremeno zapošljavanje IKP sistem”, “Agencija za privremeno zapošljavanje Biznis Integrator” i “Manpower Group Solutions”.

Ova grupa kompanija bila je jedini ponuđač. Posao vredan je 4.543.196.485 dinara sa PDV-om, što je oko 38,8 miliona evra. Inače, u ugovoru u koji je Nova.rs imala uvid navodi se da on važi do utroška vrednosti okvirnog sporazuma, a najduže dve godine.

Ko očitava brojila?

“Agencija za privremeno zapošljavanje Montop HRS” u vlasništvu je kontroverznog biznismena Marka Bosanca, koji je u javnosti poznat kao blizak saradnik predsednika SNS, aktuelnog premijera i nekadašnjem gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

PROČITAJTE JOŠ

Upravo je Bosanac pre nekoliko godina bio kum na slavi SNS u Novom Sadu, a kako je “Nova” ranije pisala, on je predvodio grupu koja je na ekološkim protestima 2021. godine napala demonstrante. Novosadski portal 021 objavio je da je Bosanac predvodio skandiranje na skupu SNS-a, koji se u ovom gradu održao pred izbore 17. decembra. Tada se sa tribina moglo čuti “Aco, Srbine”, a videti Bosanac sa megafonom u ruci.

I preostale firme koje očitavaju brojila poznate su javnosti, takođe po svojoj povezanosti sa režimom. “Dobergard”, firma koja se bave obezbeđenjem ljudi i objekata iz Beograda, godinama unazad sklapa vrlo unosne poslove sa javnim preduzećima i državnim instutucijama za poslove obezbeđenja objekata. Kada je reč o trećoj firmi „Sparta sekjuriti“, njen vlasnik je „Dobergard“, zbog čega se dve firme gotovo uvek zajedno prijavljuju u postupcima za dobijanje poslova. Na kraju, firma “T&M Group Solutions”, koja je takođe deo konzorcijuma, u žižu javnosti dospela je nakon decembarskih izbpra, kada su njena vozila uočena ispred Beogradske Arene, koja je bila zborno mesto za fantomske birače iz Republike Srpske.

Račun veći od 120.000 dinara, dug za stan u kojem niko ne živi

Nova.rs objavila je nekoliko ekstremnih primera oštećenih potrošača u Novom Sadu. Jedan od njih je Brana, koji je dobio račun od čak 128.440 dinara.

Takođe, njegov sugrađanin Sava dobio je račun za stan u kojem mesecima niko ne živi, a u kojem se navodi da postoji dug od 13.000 dinara.

BONUS VIDEO Paprene greške na računima za struju: Postoji neki problem sa digitalnim brojilima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare