Foto: Shutterstock/Wirestock Images

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić za Nova.rs kaže da je razočaran zbog odluke države da, umesto sektorske pomoći turizmu, kao svojevrsni "drugi paket mera podrške" ponudi kredite za likvidnost i obrtna sredstva preko Fonda za razvoj.

„Krediti nisu pomoć, već pozajmica koja treba da se vrati. Neshvatljivo da je Srbija ostala jedina zemlja u Evropi koja nije ponudila nikakvu posebnu sektorsku pomoć za turističku industriju. Očekivao sam da se resorno ministarstvo trgovine i turizma izbori za dodatnu podršku“, kaže Seničić za Nova.rs.

Aleksandar Seničić / Foto: N1

Reč je, inače, o kreditima do pet godina koji uključuju grejs period do dve godine i rok otplate do tri godine, sa kamatnom stopom je jedan odsto na godišnjem nivou, a sredstva se odobravaju i vraćaju u dinarima.

Maksimalan iznos kredita za preduzetnike i mikro pravna lica je do 20 miliona dinara, za mala preduzeća do 80 miliona dinara, a za srednje firme do 180 miliona dinara.

Pročitajte još:

„Ti krediti su povoljni, ali prava pomoć bi bila da je država prihvatila naš predlog da nam isplati minimalne zarade za zaposlene za narednih šest meseci“, kaže Seničić.

On podseća da je predlog turističke industrije bio i da država, kao vid posebne sektorske pomoći, razmotri isplatu do 80 odsto bruto iznosa minimalne zarade.

Dodaje i da program izdavanja vaučera za putovanja uplaćena do 15. marta ne treba posmatrati kao „pomoć“, pošto se radi o mehanizmu koji su uspešno primenile druge države a Srbija samo preuzela.

Šta su tražili hotelijeri?

Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES od izbijanja epidemije apeluje na državu da usvoji konkretne mere pomoći za taj sektor „dok traje kriza izazvana pojavom koronavirusa“, među kojima su oslobađanje od poreza na zarade i poreza na imovinu, reprogram obaveza prema javnim preduzećima poput EPS i Srbijagas, obustava naplate lokalnih taksi i naknada, zamrzavanje kreditnih obaveza za one koji posluju u hotelskom i ugostiteljskom sektoru, oslobađanje obaveze plaćanja autorskih prava i smanjenje stope PDV-a na hranu sa 20 na 10 odsto.

Kada je reč o očuvanju zaposlenosti kod članica YUTA, Seničić upozorava da je, zbog propasti prolećnog dela turističke sezone zbog epidemije i neizvesnosti oko početka letnje sezone, dovedena u pitanje trećina od oko 7.000 radnih mesta u domaćim turističkim agencijama, a posebno u onim malim, koje imaju do pet zaposlenih.

Foto: Shutterstock

 

Prema proceni YUTA, samo turističke agencije su već ostale bez oko sto miliona evra prometa, zbog nerealizovanih putovanja u protekla četiri meseca.

Odluka da će povoljni krediti za likvidnost i obrtna sredstva Fonda za razvoj biti dostupni malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima iz sektora turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja objavljena je na sastanku u Privrednoj komori Srbije.

Reč je o sektorima čije je poslovanje najjače pogođeno pandemijom.

Na sastanku je dogovoreno i da predstavnici sektorskih udruženja PКS, privrednici, predstavnici Fonda za razvoj, ministarstava finansija, turizma i privrede definišu precizne kriterijume za apliciranje za ovaj vid podrške.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar