Fabrika, radnik, proizvodna traka, novac, pare, minimalac, minimalna zarada, plata
Foto: Shutterstock/guruXOX

Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović rekao je danas da će, sudeći po izjavama premijera Miloša Vučevića i ministra finansija Siniše Malog, predlog države za minimalnu zaradu u 2025. godini biti povećanje, umesto deset, oko 13,7 odsto.

„Takav zaključak se može izvesti iz izjave Vučevića i Malog koji su rekli da se u ovom trenutku gleda da li mogu da se izjednače vrednosti minimalne zarade i minimalne potrošačke korpe“, rekao je Mihajlović za Betu.

Dodao je da to znači da će se minimalna zarada sa 47.000 dinara, kolika je ove godine, sa povećanjem od 13,7 odsto izjednačiti sa vrednošću minimalne potrošačke korpe od 53.500 dinara.

Istakao je da to ne zadovoljava reprezentativne sindikate SSSS i UGS „Nezavisnost“ koji su tražili da minimalna zarada iznosi 60 odsto prosečne potrošačke korpe ili 61.800 dinara.

Poslodavci su u pregovorima ponudili povećanje od 7,7 odsto koliko je za sledeću godinu projektovani rast bruto domaćeg proizvoda i inflacije, a za veći rast traže kompenzaciju preko smanjenja poreza.

Tačan iznos povećanja biće određen na sednici Socijalno-ekonomskog saveta 28. avgusta.

Pregovori o minimalnoj zaradi svake godine za narednu godinu počinju 15. avgusta i trebalo bi da se završe do 15. septembra, a ako se ne postigne dogovor procenat povećanja minimalca određuje država.

Koliko tačno ima radnika koji primaju minimalac teško je proceniti, sindikati smatraju da tu zaradu prima oko 250.000 ljudi, a država da ih je nešto manje od 100.000.

***

BONUS VIDEO – Miletić: Minimalac ispod potrošačke korpe, sindikati obesmišljeni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare