Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV/ MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT, Shutterstock

Najistaknutija ruska tehnološka kompanija Jandeks danas se oglasila i za naš portal rekla da ne planira selidbu sedišta iz Rusije. Ipak, budući da je zbog rata u Ukrajini svaki dan na tržištima izuzetno neizvestan, ovakav razvoj događaja ne bi preterano iznenadio. Ukoliko bi se kompanija ipak odlučila na premeštaj, jedna od dve opcije bila bi – Srbija.

Podsetimo, prema pisanju Njujork tajmsa, „ruski Gugl“ razmatra opciju odlaska iz matične zemlje. Ako bi se to desilo, Jandeks bi premestio svoje poslovanje sa najnovijim tehnologijama na tržišta van Rusije i prodao biznse koje je već uspostavio u toj zemlji, uključujući internet pretraživač i aplikacije za dostavu i prevoz.

Ipak, da bi se to desilo, kompanija bi najpre morala da dobije odobrenje od Kremlja da licence registrovane u Rusiji izmesti iz zemlje. Takođe, morali bi da nađu i ruske kupce za biznise koje imaju u toj zemlji, a restrukturiranje bi moralo da bude odobreno od strane akcionara Jandeksa.

Budući da od svih zemalja u Evropi jedino Belorusija, Srbija i Turska nisu uvele sankcije Rusiji, naša zemlja bi u ovom scenariju mogla da bude novi dom ruskoj kompaniji.

Da li bi ih Putin pustio da odu?

Diplomata Srećko Đukić smatra da priča o potpunom odlasku Jandeksa iz Rusije nije uverljiva, pre svega zbog povezanosti te kompanije sa državom i njenog značaja za mnoge industrije.

“To jeste privatna kompanija, ali je u jakoj sprezi sa Kremljom. Jedna od specijalnosti Jandeksa su i antvirusni programi, što je ruskoj državi izuzetno bitno. Rusija već dosta zaostaje u IT sektoru, tako da verujem da ih neće pustiti, naročito zbog vojne industrije i nuklearnog sektora”, kaže Đukić za Nova.rs.

Kako kaže, odlazak iz Rusije bi bio način za izlazak Jandeksa u “slobodni svet”, ali ne veruje da će kompanija napustiti Rusiju.

Snezana Djurisic
Srećko Đukić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Ipak, ukoliko bi došlo do toga da treba negde da odu, dve opcije bi im zaista bile Turska i Srbija.

“Tu je i Belorusija i postsovjetske zemlje, ali nema poente da idu tamo jer nisu razvijene, a selidba u Belorusiju bila bi odlazak iz lošeg u još gore”, zaključuje Đukić.

„U Srbiju bi se preselili samo ako uvedemo sankcije“

Sa druge strane, izvršni direktor Saveta za strateške politike Nikola Lunić smatra da će Jandeks sasvim sigurno tražiti mogućnost za profitabilno poslovanje nakon brutalnih sankcija EU i drugih najbogatijih zemalja sveta.

Nikola Lunić Foto: N1

“Ukoliko Srbija nastavi da izbegava usaglašavanje sa zajedničkom bezbednosnom i odbrambenom politikom EU, mogla bi i sama da dođe u situaciju da se svi sumnjivi poslovi sa Ruskom Federacijom blokiraju. Samim tim, Jandeks ne bi imao interes da u takvoj situaciji ulaže u izolovanu zemlju poput Srbije. Paradoksalno, ali samo ako Srbija uvede sankcije Rusiji, Jandeks bi imao interes da investira u Srbiju jer bi mu to omogućilo dugotrajan profit i nesmetano poslovanje”, kaže Lunić.

Podsetimo, pre nedelju dana premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se sa predstavnicima kompanije Jandeks i tada je dogovoreno otvaranje razvojnog centra te kompanije u našoj zemlji, u kojom bi posao trebalo da dobije više od 800 inženjera.

Ipak, iz kompanije Jandeks su nam, demantovavši informaciju o selidbi, rekli da je reč o „delu Jandeksove globalne infrastrukture“.

BONUS VIDEO Vlada Srbije ugovara fabriku baterija: Gradiće je kompanija u koju investira i Rio Tinto

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare