Krava
Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Državni revizori kontrolisali su pravilnost poslovanja Republičke direkcije za robne rezerve - proveravali su kako se izvršavaju ugovori sa poljoprivrednim gazdinstvima, ali su, zbog epidemije afričke kuge, mogli da prisustvuju popisu kod samo četiri skladištara. Od ta četiri skladištara - dva nisu dozvolila revizorima da pristupe objektima gde je smeštena stoka. U preostala dva skladišta u koja su mogli da uđu, utvrdili su da junad nije iste rase kao što je propisano ugovorom, ali i da je tovna junad prosečne težine 400 kilograma, iako je ugovorom o skladištenju navedeno da imaju - od 450 do 500 kg telesne mase. Ni ovo ne čudi, s obzriom da Direkciji "nije poznato" da li skladištari uopšte poseduju - kolske vage za merenje.

Republička direkcija za robne rezerve zaključila je sa skladištarima ugovore o skladištenju, čuvanju i zanavljanju tovne stoke u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima i Zakonom o veterinarstvu. Realizacija ugovora o skladištenju, čuvanju i zanavljanju tovne stoke sa skladištarima nije vršena u skladu sa zaključenim ugovorima, jer je kod 52 ugovora ukupne vrednosti 184,16 miliona dinara utvrđeno postupanje koje nije u skladu sa ugovornim odredbama, utvrdili su državni revizori.

„U postupku revizije utvrđeno je da 18 skladištara nije ispunilo ugovornu obavezu i dalo izjave Direkciji kojom potvrđuju da uskladištene količine tovnih svinja i tovnih junadi odgovaraju knjigovodstvenim evidencijama Direkcije i skladištara, ukupne ugovorene vrednosti 60,86 miliona dinara“, navodi se u izveštaju DRI, a prenosi N1.

Ko ima vagu za merenje

U postupku revizije, revizorima nisu na uvid dostavljeni dokazi „kako bi se uverili da su 52 skladištara postupala u skladu sa zaključenim ugovorima i vršila kvantitativni prijem tovne stoke merenjem na baždarenoj kolskoj vagi“.

„Prilikom sprovođenja revizije, dobili smo pisano obrazloženje od 15. avgusta 2024. godine da Direkciji nije poznato da li skladištari poseduju kolske vage“, stoji u izveštaju DRI.

PROČITAJTE JOŠ

U postupku revizije utvrđeno je da su skladištari vršili obnavljanje tovne stoke bez prethodne pismene saglasnosti Direkcije, što nije u skladu sa zaključenim ugovorima ukupne vrednosti 184,16 miliona dinara.

DRI objašnjava da, kada skladištari vrše zanavljanje tovne stoke, ugovoreno je da su u obavezi da prethodno pribave pismenu saglasnost Direkcije, „što skladištari nisu činili, što je suprotno zaključenim ugovorima ukupne vrednosti 184,16 miliona dinara“.

Opširnije pročitajte na N1.

BONUS VIDEO Hoće li poljoprivrednici prihvatiti najnoviju ponudu ministarstva?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare