Spremačica u hotelu
Spremačica u hotelu - ilustracija; Foto: chadchai krisadapong / Panthermedia / Profimedia

Ministarstvo privrede dodelilo je prvu subvenciju po uredbi, usvojenoj krajem prošle godine, na osnovu koje država dodeljuje novac za izgradnju novih ili obnovu starih hotela na teritoriji Beograda uoči specijalizovane izložbe EXPO 2027. Sumu od 5,9 miliona evra za ovu namenu dobilo je privredno društvo Airport City West Gate doo Beograd, sa sedištem na Novom Beogradu, kako bi izgradilo i opremilo hotel „AC Hotel by Marriott Airport City Belgrade“, koji će imati 209 hotelskih soba.

Ova sredstva koje je Ministarstvo privrede Srbije dodelilo Airport City West-u predstavljaju 20 odsto ukupnih troškova ulaganja u izgradnju, piše Nova ekonomija.

Uredba o izmenama i dopunama Uredbe o određivanju kriterijuma za dodelu podsticaja radi privlačenja direktnih ulaganja u sektoru usluga hotelskog smeštaja, predviđa podsticaje do 20 odsto vrednosti investicije u hotele 3, 4. i 5. kategorije sa tri, četiri ili pet zvezdica.

Da bi dobio subvenciju, investitor mora da računa da će vrednost ulaganja u novi hotel morati da bude bar pet miliona evra, a u proširenje i rekonstrukciju postojećeg, minimum dva miliona evra.

Ali u oba ova slučaja, broj smeštajnih soba u hotelu mora da bude najmanje 50.

Tako Airport City, prema ugovoru koji je zaključio sa Ministarstvom privrede, treba da uloži u materijalna i nematerijalna sredstva najmanje 29,9 milina evra u roku od dve godine.

Sredstva u iznosu od 5,9 miliona evra će biti isplaćena u dve tranše – prva u 2025. godini u iznosu od 864.829 evra i druga u 2026. godini u iznosu od 5,12 miliona evra.

Takođe, Uredba predviđa da sredstva za ulaganja u Beogradski region mogu biti dodeljena pod uslovom da se direktno ulaganje održi na istoj lokaciji u jedinici lokalne samouprave u periodu od najmanje pet godina nakon realizacije investicionog projekta, kao i da se u tom periodu održi kategorija hotela.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar