Dve nedelje svinjski but je najviše smeo da košta u prodavnicama 709 dinara, plećka 699, a svinjski vrat ili krmenadla 595 dinara.
Vlada je u četvrtak, međutim, cene koje je polovinom meseca korigovala na „dole“, ipak odlučila malo da podigne, te svinjski but sada može da ide do maksimalnih 750 dinara.
Naime, pre samo dve nedelje Vlada je ograničila cene svinjskog mesa, kao i maržu za prodaju pilećeg mesa, tako što ih je snizila u odnosu na prosečne u prodavnicama, i to svinjske plećke za 173 dinara po kilogramu, svinjskog vrata za 218 dinara po kilogramu i svinjske slabine za 150 dinara po kilogramu.
Sada su, novom Uredbom, u državi ograničili cene ponovo – pa tako za svinjski but bez kostiju maloprodajna cena ne sme prelaziti 750 dinara po kilogramu, dok je maksimalna proizvođačka 620 dinara.
Svinjska plećka bez kostiju ne sme u radnjama koštati više od 738,10 dinara po kilogramu, dok je maksimalna proizvođačka cena 610 dinara. Najviša cena za svinjski vrat sa kostima je 689,70 dinara po kilogramu, a proizvođačka 570 dinara, dok cena za svinjsku slabinu sa kostima u prodavnicama ne sme ići više od 659,45 dinara po kilogramu, uz maksimalnu proizvođačku od 545 dinara.
Osim toga, Uredbom je predviđeno da marža obračunata na neto cenu svežeg svinjskog mesa, umanjenu za rabate i popuste od dobavljača, iznosi maksimalno 10 odsto, a da ukupna stopa marže na svinjsko meso koje je originalno upakovano i deklarisano ne sme biti veća od osam odsto.
Predrag Božin iz kompanije Kamendin, koja se između ostalog bavi i proizvodnjom i preradom mesa, kaže za Danas da bi realna cena mesa bila ona koja je na snazi bila pre prve Vladine uredbe, od pre dve nedelje.
„Tada je cena buta bila 800 do 860 dinara za kilogram, a cena svinja je bila 250, sada je 260 dinara po kilogramu žive vage, tako da je novom Uredbom ovo malo poboljšano, ali i dalje mislim da je većina klaničara u minusu“, ističe Božin.
Božin precizira da ovakva odluka može donekle da odgovara velikim kompanijama koje imaju manje fiksne troškove, ali da ni njima to ne odgovara u potpunosti.
„Manjim proizvođačima cena nikako ne odgovara, na ovu cenu svinja but bi trebalo da bude 860 dinara. Da bismo mogli da zaradimo da preživimo, ne govorimo ovde o velikoj zaradi“, ističe Božin.
Opširnije pročitajte na portalu Danas.
BONUS VIDEO Žarko Galetin: Zamrzavanje cene mesa ima prvenstveno psihiloški efekat
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare