Foto: Shutterstock

Fortenova grupa započinje proces promene vlasničke i kapitalne strukture, objavljeno je iz ove kompanije, piše N1 Zagreb.

„Fortenova Group je danas otvorila međunarodni proces ispitivanja interesa potencijalnih investitora za kupovinu akcija u Fortenova Group MidCo B.V, holandskoj kompaniji koja je vlasnik Fortenova grupe d.d. u Hrvatskoj. Za podršku ovom procesu angažovana je međunarodna investiciona banka Lazard, prikupljanje iskaza interesovanja je tek počelo, a eventualni završetak procesa ne očekuje se pre kraja septembra ove godine“, navodi se u saopštenju Fortenove, prenosi N1 Zagreb.

Fortenova je u Srbiji vlasnik Fabrike ulja Dijamant Zrenjanin, kao i kompanije Merkator S (preko vlasništva slovenačkog Poslovnog sistema Merkator) u okviru kojeg posluju trgovinski lanci Idea, Roda i Merkator.

U materijalu koji je podeljen potencijalnim investitorima navedeni su i nerevidirani, prognozirani finansijski pokazatelji za 2022. godinu, koji kroz rezultate poslovanja pokazuju stabilnost kompanije.

Fortenova grupa tako u svojim prognozama za rezultate u protekloj godini navodi ukupan prihod veći od 5,2 milijarde evra, dobit iz poslovanja veću od 470 miliona evra i korigovanu dobit iz poslovanja veću od 300 miliona evra. Neto dug je 1,1 milijardu evra, dok su likvidna sredstva na računu veća od 280 miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ

Fortenova u saopštenju ukazuje da posluje u pet zemalja regiona i da je „najveći maloprodajni lanac i proizvođač hrane u kategorijama pića, proizvodnje ulja, proizvodnje i prerade mesa i poljoprivredne proizvodnje“, prenosi N1.

„Fortenova grupa je takođe daleko najveći regionalni privatni poslodavac, sa preko 45 hiljada zaposlenih i oko 30 hiljada partnera i dobavljača, od kojih su velika većina lokalni proizvođači sa tržišta regiona“, navodi ova grupacija.

U saopštenju se ukazuje da sankcionisani suvlasnici – ruske banke Sberbanka i VTB – imaju 49,9 odsto suvlasništva u Fortenova grupi.

„Iako sama Fortenova grupa nije pod sankcijama, sankcionisano suvlasništvo značajno otežava poslovanje i negativno utiče na vrednost kompanije za sve zainteresovane strane. Pre svega, sprečava postizanje održive i efikasne strukture kapitala. Takođe, nakon neuspešnih pokušaja Sberbanke da proda svoje akcije u Grupi, istekao je zakonski osnov za dobijanje dozvole za sprovođenje izlaska sankcionisanih imaoca depozitnih potvrda iz vlasničke strukture. Dakle, trenutno nema više izvodljivih mogućnosti da se prodaju samo akcije SBK Arta ili Sberbanke“, navodi Fortenova.

Po završetku predloženog procesa, Fortenova grupa više ne bi trebalo da ima sankcionirane suvlasnike u strukturi kapitala, nasleđene iz procesa nagodbe Agrokorovih poverilaca.

„Time bi se rešila ključna prepreka u obezbeđivanju povoljne, dugoročne i održive nove strukture kapitala i omogućio međunarodni investicioni potencijal kompanije“, ističe se u saopštenju Fortenove, prenosi N1.

BONUS VIDEO: Prodaja „Romulijane“ u Gamzigradskoj banji, po peti put 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar