Protesti poljoprivrednika kod Pančeva
Protesti poljoprivrednika kod Pančeva

Jedan od organizatora protesta poljoprivrednika iz Pančeva Dejan Trajković izjavio je za N1 da pregovarači koji su danas na sastancima sa predsednikom Aleksandrom Vučićem nisu pregovarači i da niko od potpisnika zahteva protesta nije otišao na sastanak kod predsednika.

„To su njihovi pioni, sateliti. To se tako ne radi“, rekao je Trajković i poručio Vladi da ne šibicari.

„Neka se uzmu u pamet i rešavaju problem i zahteve koje smo da li, da ne maltretiraju ni nas, ni građane. To što su pozvali neke da bi izneli nešto u javnost, ti ljudi ne predstavljaju nikoga“, naglasio je Trajković za N1.

On je istakao da poljoprivrednici radikalizuju proteste po Srbiji, da su i danas potpuno zatvorili Pančevo.

Naglasio je i da poljoprivrednici insistiraju na paketu mera, a ne kako se sada pokušava – da se jednom merom, uvođenjem prelevmana za uvoz tvrdih sireva od 300 dinara po kilogramu, „reši problem“.

Trajković je naglasio da zahtevi poljoprivrednika ostaju isti.

PROČITAJTE JOŠ

Podsećamo, predstavnici dva Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga i Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije završili su jutros prvu rundu pregovora sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem, kome su ispostavili zahteve, a nastavljaju ih oko podne.

Sastanku u Predsedništvu su prisustvovali ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, ministar finansija Siniša Mali i ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović.

Odluka da se izađe na proteste usledila je nakon što je sedam udruženja iz različitih krajeva Srbije nije uspelo da postigne dogovor sa premijerkom Anom Brnabić, a potom odbilo poziv na sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Poljoprivrednici traže povećanje subvencija po hektaru obradive površine, da premija za litar mleka umesto 15 bude 20 dinara kao i minimalnu otkupnu cena mleka od 78 dinara po litru plus prihod na dodatnu vrednost (PDV). Na listi zahteva je i da se na dizel ne obračunavaju akciza i PDV, da se uvede prelevman (zaštitna taksa) na mlečne proizvode koji se uvoze iz Evropske unije i država potpisnica sporazuma CEFTA kao i da se trenutna subvencija po kravi od 30.000 dinara uveća za 10.000 dinara.

BONUS VIDEO Paori poručili premijerki i predsedniku: Vidimo se u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar