Sezona letovanja je počela, a pored aranžmana, koji svakako jeste najveći trošak prilikom letovanja, tu je i veliki broj “sitnica” koje treba kupiti, a kada se sve to skupi na gomilu, iznos koji treba izdvojiti za letovanje daleko je veći. Tako te sitnice poput kupaćih kostima, peškira, krema za sunčanje i ostalih potrepština jednu četvoročlanu porodicu mogu da koštaju i do 33.000 dinara, što je za trećinu više nego pre dve godine.

Za one koji ove godine idu na more, u toku su poslednje pripreme, a u to spada i kupovina krema za sunčanje, mišića za decu, kupaćih kostima…

More, letovanje, plaža, odmor
Foto: Shutterstock

Računica portala Nova.rs pokazuje da troškovi letnje opreme koja je potrebna za četvoročlanu porodicu mogu da idu i preko 33.000 dinara.

Prvo smo proverili cene kupaćih kostima, iako ovo nije stavka koja se dokupljuje svake godine osim kada su deca u pitanju.  Četvoročlana porodica će, ako uzmemo u obzir povoljnije kupaće za dvoje odraslih i dvoje dece,  za to dati u proseku 6.500 dinara, dok za četiri para papuča za plažu treba izdvojiti u proseku još 4.000.

Dalje, asure i prostirke za plažu koštaju barem 500 dinara po komadu, a torbu za plažu, dovoljno veliku za čitavu porodicu, gotovo je nemoguće pronaći za manje od 1.600. Porodice koje putuju kolima i žele da ponesu i svoj suncobran, moraće da izdvoje još bar 850 dinara.

Što se tiče peškira za plažu, jedan komad košta u proseku 1.000 dinara pa naviše, što je ukupno 4.000.

PROČITAJTE JOŠ

Ko planira da nosi hranu na plažu, za to će mu dobro poslužiti rashladna torba koja košta oko 1.500 dinara.

Postoje i potrepštine koje će biti potrebne deci, poput opereme za plivanje, kao što su mišići i gume, koje koštaju barem 300 dinara po komadu, ali mogu da se nađu i za 2.500.

Dodaci koji nisu neophodni, poput naočara za plivanje koštaju uglavnom od 1.400 dinara pa naviše, peraja su barem 1.200 dinara.

Komplet igračaka za pesak može da se kupi za oko 2.000 dinara.

Zaštita od sunca i komaraca

Zaštita od štetnog UV zračenja apsolutno je neophodna, a u zavisnosti od brenda, veličine pakovanja i faktora zaštite, različite kreme i losioni koštaju od 700 do 2.500, u proseku.

S obzirom na to da je deci uglavnom potrebna jača zaštita, potrebno je kupiti barem dva različita preparata.

Takođe, nije loše sa sobom poneti ni preparate za zaštitu od komaraca, a oni mogu da se kupe za 1.000 dinara za odrasle i 1.300 za decu.

Koliko je oprema za letovanje poskupela?

Kada se sve ovo sabere, dolazimo do iznosa od 33.750 dinara, mada on može da bude i veći. Posebno je alarmantno to što su sve ove stvari, pre samo dve godine, koštale daleko manje.

Naime, za iste stvari 2022. godine bilo je potrebno oko 20.000 dinara.

BONUS VIDEO Ko će i kako ovog leta na more

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare