Foto: Nova.rs

U 11 sati počinje okupljanje poljoprivrednika, koji će od 13 časova blokirati puteve kod Subotice, Novog Sada, Pančeva... Oni traže da im se ispuni zahtevi koji nisu ispunjeni nakon majskih blokada koje su održane širom Srbije, a koji se odnose uglavnom na podsticaje za proizvođače.

U 11 časova, poljoprivrednici počinju sa okupljanjem, nakon čega će se uputiti ka putevima koje će blokirati od 13 sati.

Kako je najavljeno, jedan deo poljoprivrednika blokiraće put od Starog Žednika do Subotice, a tu su i Bačka Planka – Novi Sad, Vrbas  -Sombo, Zrenjanin -Beograd, magistralni put u Ćupriji, rafinerije nafte u Novom Sadu i Beogradu.

Protest je zvanično prijavljen MUP-u, a kada počne blokada, plan je da vozila blokiraju put sat vremena, a da potom pola sata propuštaju vozače, nakon čega ponovo počinje blokada na sat vremena.

PROČITAJTE JOŠ

Hitna pomoć i policija moći će, tokom cele blokade, neometano da prolaze.

Još jedna lokacija na kojoj će doći do blokada je Novi Sad. Okupljanje počinje u Rimskim Šančevima, odakle će krenuti kolona poljoprivrednika, a usput će im se pridurživati proizvođači iz okolnih mesta.

Kako za portal Nova.rs kaže Goran Filipović, poljoprivrednik iz Novog Sada, postoji mogućnost da će umesto blokade, oni organizovati protestnu vožnju.

Takođe, danas će biti blokirana raskrsnica „kod Grge“ u Pančevu, a sutra most kod Vlajkovca, sela pored Vršca.

Protest su najavile Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvodjača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Poljoprivrednici zahtevaju subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju – 35.000 dinara, najkasnije do 31. marta, premije za mleko 19 dinara po litru, subvencionisane kredite u toku cele 2024. godine sa kamatom od jedan odsto kojim se mogu i refinansirati postojeći krediti, brisanje poljoprivrednika iz kreditnog biroa, podsticaji za priplodne mlečne krave – 40.000 dinara po grlu, jednokratna stimulacija za odgoj junica na prelasku u kategoriju priplodne krave – 100.000 dinara, ukidanje ograničenja od 19 grla goveda za konkurs nabavke opreme za stočarsku proizvodnju, stimulacija za odgoj tova junadi domaćih rasa (ne iz uvoza) – 25.000 dinara po grlu, rešavanje problematike dugova i nalaženje rešenja za izmenu Zakona PIO za poljoprivrednike.

Podsećamo, juče je Ministarstvo poljoprivrede na čelu sa Jelenom Tanasković poljoprivrednike pozvalo na sastanak. Oni, međutim, kažu da nemaju o čemu da pregovaraju, te ostaju pri odluci da održe protest.

BONUS VIDEO Počinju protesti i blokade poljoprivrednika: Revoltirani ratari ne vide svrhu u daljim pregovorima sa ministarstvom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare