Do novogodišnjih i božićnih praznika ostalo je malo vremena, a mnogi već pripremaju trpeze uz koje će se tih dana gostiti. Jedna od nezaobilaznih stavki je pečenje, kako praseće tako i jagnjeće. Međutim, zbog inflacije koja je ove godine pogodila svaki segment života građana u Srbiji, i ovo zadovoljstvo je u odnosu na prošlu godinu poskupelo i to "masno".
Naime, prošle godine kilogram pečene prasetine koštao je oko 1.400 dinara, dok je kilogram jagnjetine mogao da se nađe po ceni od oko 1.700 dinara.
Danas,ove cene su dosta drugačije.
Tako u Beogradu cene svinjetine idu čak i do 1.900 dinara po kilogramu, dok je cena jagnjetine prešišala i dve “crvene”, pa tako neke pečenjare traže i 2.400-2.500 dinara.
To u prevodu znači da je svinjsko pečenje poskupelo skoro 36 odsto, a jagnjeće 41 odsto.
Međutim, čak i ako bi se građani odlučili na opciju kupovine svežeg mesa, ni u tom slučaju ne bi jeftino prošli, budući da je sveže meso značajno poskupelo u odnosu na prošlu godinu.
Tako se cena sveže svinjetine trenutno kreće između 650 i 800 dinara, dok je samo godinu dana ranije ona koštala od 400 do 550 dinara.
Ovaj skok cena predstavlja rast od čak 45 odsto.
U prodavnicama kilogram jagnjetine košta između 900 I 1.100 dinara, a prošle godine u ovo dreme je koštao od 600 do 800 dinara, što znači da je ovo meso u odnosu na prošlu godinu skuplje 37,5 odsto.
Podsetimo, Nova.rs je nedavno uz pomoć arhive kataloga supermarketa upoređivala koliko smo koje namirnice plaćali prethodnih godina kroz akcijske ponude.
Pileći batak i karabatak su na sniženju 2019. koštali 250 dinara po kilogramu.
Naredne godine, ova vrsta mesa koštala je 270 dinara.
Akcijska cena 2021. iznosila je 340 dinara, da bi ove godine ova vrsta mesa na sniženju koštala čak 390 dinara po kilogramu. Redovna cena piletine iznosi oko 400 dinara.
BONUS VIDEO Inflacija raste: Da li su pijace spas? – gost Radojka Nikolić
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare