Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović predstavila je novi Nadzorni odbor akcionarskog društva Elektroprivreda Srbije. Od sedam članova, troje je iz Norveške. Njihov dolazak usledio je nakon odluke države da se EPS iz javnog preduzeća transformiše u akcionarsko društvo.

Od sedam članova Nadzornog odbora, njih troje su Norvežani – Oluf Ulset, Per Sanderud i Hilde Baken.

Foto: Kancelarija za saradnju s medijima

Vladan Živanović, Dejan Ostojić, Igor Petković i Miodrag Ranković članovi su iz Srbije.

Oluf Ulset – bivši sekretar premijera, jedan od ključnih ljudi za norvešku energetiku

Ulset je magistar ekonomije sa Norveške škole ekonomije, bivši državni sekretar norveškog premijera i dugogodišnji izvršni direktor i član odbora kompanija i organizacija u energetskom sektoru Norveške, navodi se u biografiji koju je objavilo Ministarstvo rudarstva i energetike.

PROČITAJTE JOŠ

“Bio je generalni direktor Asocijacije energetske industrije Norveške od 2011. do 2018, što je uključivalo i opsežan rad na nivou EU, sa nekoliko viših uloga u Evropskom udruženju elektroprivrede EURELECTRIC”, navodi se.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

“U bogatoj biografiji ističe se njegov petogodišnji rad na poziciji višeg potpredsednika kompanije Statkraft, energetskog giganta koji je u stoprocentnom vlasništvu države Norveške i najveći evropski proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora. Kao stručnjak za energetiku, ali i finansije, tokom dosadašnje profesionalne karijere bio je državni sekretar u norveškom Ministarstvu za naftu i energiju i obavljao funkcije predsedavajućeg i člana Borda direktora u više kompanija”, dodaje se.

Od iskustva u finansijskom sektoru, izdvaja se njegov rad na poziciji izvršnog potpredsednika za strategiju u Storebrand ASA.

“Priznati profesionalanc u energetici, obnovljivoj energiji, strateškom planiranju I energetskoj politici, danas je konsultant za zelenu tranziciju i obnovljive izvore energije”, zaključuje se u biografiji.

Per Sanderud u EPS donosi 30 godina iskustva rada u norveškim ministarstvima

Sanderud je magistar ekonomije sa Univerziteta u Oslu.

“U Nadzorni odbor donosi skoro 30 godina iskustva rada na visokim pozicijama u više ministarstava Кraljevine Norveške”, navodi se u biografiji.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Bio je i predsednik Nadzornog organa EFTE (Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu) u Briselu, kao i član Borda direktora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Londonu do 2022. godine.

Veliki deo profesionalne karijere posvetio je energetskom sektoru, naročito u oblasti hidro energije i obnovljivih izvora.

“Bio je stalni sekretar u Ministarstvu trgovine i industrije Norveške, koje strateški upravlja državnim preduzećima kao što su Statkraft, Jara, Hidro i druga. Više od sedam godina bio je na čelu Direkcije za vodu i energiju, norveškog regulatora za energetiku”, dalje se navodi i dodaje da je bio i gostujući predavač na Stanford Univerzitetu u AD

Bio je član nekoliko uglednih Nadzornih odbora u Norveškoj, kao i u Vladinoj Кomisiji za direktne investicije, Državnoj administraciji i za socijalnu politiku, kao i Odboru za oporezivanje proizvođača električne energije Norveške.

Hilde Baken – dve inženjerske diplime za jedinu ženu u Nadzornom odboru

Baken, jedina žena u Nadzornom odboru, ima dve diplome inženjera za naftu sa Norveškog instituta nauke i tehnologije i sa Univerziteta tehnologije u Delftu u Holandiji.

Takođe se specijalizovala i za Organizacionu psihologiju na Univerzitetu u Bergenu u Norveškoj.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

“Stručnjak za energetiku sa dvanaestogodišnjim iskustvom rada na visokim pozicijama norveške energetske kompanije Statkraft, operativno odgovorna za proizvodni portfolio od 200 elektrana čija je godišnja proizvodnja 60 TWh električne energije, širom Evrope, Južne Amerike i Azije, koji uključuje hidro i energiju vetra, prirodni gas i biomasu. Ima široko iskustvo u poslovima u vezi sa energetikom, više od 20 godina u industriji električne energije i više od 10 godina u sektoru nafte i gasa, uključujući i projekte reinvestiranja u hidro i termo sektoru”, navodi se u biografiji.

Takođe je, kao predsednik borda ili član borda direktora bila u brojnim kompanijama u Norveškoj i van nje u kojima je Statkraft imao udeo u vlasništvu, uključujući i šest godina u međunarodnoj kompaniji za đubrivo Jara, koja je u delimičnom vlasništvu države Norveške.

“Trenutno je član Borda Direktora start-ap kompanije u Norveškoj,koja se bavi hidro energijom”, zaključuje se u biografiji.

Vladan Živanović – inženjer sa iskustvom u Majkrosoftu

Prvi od četiri člana Nadzornog odbora EPS-a koji je iz Srbije je Vladan Živanović, inženjer elektrotehnike.

U biografiji se navodi da je regionalno priznati lider sa dokazanim iskustvom i reputacijom u strateškom rukovođenju velikim sistemima i razvoju rešenja usmerenih na klijenta, sa ciljem povećanja efikasnosti.

“Poslednjih pet godina rukovodi beogradskom kancelarijom Euroneta, vodeće internacionalne kompanije u oblasti digitalnih sistema platnih transakcija. Proveo je osam godina u Majkrosoftu, uključujući i poziciju direktora kancelarije u Beogradu. Ogrankom kompanije NCR u Beogradu je rukovodio od 2014. do 2018. godine i za to vreme uvećao broj zaposlenih sa 600 na više od 3000”, navodi se u biografiji.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Dalje se ističe da je celu svoju karijeru je posvetio izgradnji efikasnih i pouzdanih timova, razvijajući talente i ulažući u njih, uspostavljajući održivost poslovanja i kreirajući ambijent stalnog učenja i razvoja.

“Bio je član Odbora direktora Privredne komore Srbije, predsednik i potpredsednik Američke privredne komore u nekoliko mandata, zatim član Srpske asocijacije menadžera i dobitnik nagrade menadžer godine 2015. godine”, dodaje se.

Dejan Ostojić – doktor nauka sa karijerom u Svetskoj banci

Ostojić je doktor nauka, inženjer elektroenergetike, koji je najveći deo karijere bio vodeći specijalista za energetiku u Svetskoj banci u Vašingtonu. Tokom svog 24-godišnjeg rada u Svetskoj banci, dr Ostojić bio je zadužen za strategiju razvoja i investicione projekte u energetskom sektoru u više od 20 zemalja Evrope i Azije.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

“Pre dolaska u Svetsku banku 1998. godine, dr Ostojić je bio partner i regionalni menadžer u kompaniji Harza Engineering Company, Čikago, SAD; Fulbrajtov stipendista i gostujući predavač na Univerzitetu Purdue, SAD, kao i docent na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Dr Ostojić je dobio nekoliko nagrada za svoj profesionalni rad,uključujući nagradu predsednika Svetske banke, korporativnu nagradu Međunarodne finansijske korporacije i nagradu Fulbrajtove fondacije”, ističe se u biografiji.

Dodaje se da je bio govornik na brojnim međunarodnim skupovima i konferencijama, uključujući sastanak Generalne skupštine UN 2015. o utvrđivanju ciljeva održivog razvoja.

Igor Petković – spoj ekspertize iz finansijskog i izazova iz energetskog sektora

Petković je magistar ekonomskih nauka, Ekonomskog fakulteta u Beogradu, gde je pre toga stekao i zvanje diplomiranog ekonomiste.

U biografiji se navodi da je njegova karijera do sada bila obeležena najvišim rukovodećim pozicijama u domaćim i stranim bankama, prehrambenoj industriji i energetici.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

U Unikredit banci bio je izvršni direktor za privredu, uključujući velike klijente, kao i za projektno finansiranje.

“Tri godine je bio generalni direktor domaće kompanije Fruvita, a kasnije, kao generalni direktor Rafinerije nafte Beograd, za četiri godine je transformisao kompaniju u nezavisnu i konkurentnu organizaciju”, navodi se.

Kako se dodaje, Petković je rezultatski orijentisani profesionalac, fokusiran na unapređenje procesa i optimizaciju, a u Nadzorni odbor EPS-a donosi spoj ekspertize iz finansijskog sektora sa izazovima iz realnog i energetskog sektora.

Miodrag Ranković iz redova sindikalaca

Ranković je predstavnik Sindikata radnika EPS u Nadzornom odboru i glavni poslovođa za pomoćnu mehanizaciju RB Кolubara.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

“Кarijeru je posvetio Rudarskom basenu Кolubara, gde je poslednjih 40 godine zaposlen na različitim pozicijama – kao rukovaoc stanice, predradnik, poslovođa i nadzornik sistema. Od 1995. godine je aktivan kao predsednik sindikata zaposlenih, a 17 godina je upravljao Sindikatom EPS Кolubara”, navodi se u biografiji.

Uspešno je realizovao, kako se dodaje, pregovore o kolektivnim ugovorima na najvišem nivou unapređujući prava zaposlenih u skladu sa socio-ekonomskim promenama i razvojem privrednog okruženja.

Po struci je rudar.

A direktor?

Epilog otvorenog „rata“ koji bukti mesecima između ministarke energetike Dubravke Đedović i v.d. direktora EPS-a Miroslava Tomaševića je njegov odlazak i izbor novog prvog čoveka ovog državnog preduzeća, koji će biti izabran na javnom konkursu, iako je novim statuom AD EPS predviđeno da generalnog I izvršne direktore bira Nadzorni odbor.

Odakle Norvežani u EPS-u?

Kako je otkrila Nova.rs, Vlada Republike Srbije sklopila je tajni ugovor o konsultantskim uslugama sa norveškom kompanijom “Rystad Energy” čija početna vrednost iznosi 1,55 miliona emeričkih dolara, a posao je sklopio ministar finansija Siniša Mali, uz odobrenje premijerke Srbije Ane Brnabić.

Foto: Filip Krainčanić/ Nemanja Jovanović/Nova.rs, Shutterstock

Ministar Mali ovalšćen je da sa kompanijom “Rystad Energy” potpiše dokument “Podrška Republici Srbiji u rešavanju trenutne energetske krize i u izradi dugoročne strategije za zemlju” koja za prve četiri faze košta 1,55 miliona američkih dolara, na koji je stavljena oznaka „strogo poverljivo“, kao i na zaključak, kojim je ceo posao potvrđen i koji je Vlada Srbije u tehničkom mandatu usvojila na sednici 1. septembra 2022. godine.

Dolazak Norvežana usledio je nakon odluke države da EPS iz javnog preduzeća transformiše u akcionarsko društvo, što je takođe otkrila Nova.rs.

Ono što je činjenica jeste da se prelaskom u akcionarsko društvo otvara mogućnost za ulazak privatnog kapitala u EPS, kroz privatizaciju ili strateško partnerstvo.

Iako je nakon pisanja Nove, vlast na sve načine pokušala da negira mogućnost privatizacije delova EPS-a, činjenica je da je u jednoj od svojih izjava sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo da je moguć ulazak od pet ili dest posto privatnogkapitala.

BONUS VIDEO Zašto je Vlada mimo procedura sklopila tajni ugovor o energetici sa norveškom kompanijom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare