Foto: Shutterstock

Agroekspert Milan Prostran ocenio je da je otkupna cena pšenice takva da ni iz daleka ne pokriva troškove uzgoja i proizvodnje i da je veoma izvesno da će farmeri poslovati sa velikim gubitkom.

Prostran je podsetio da je cena pšenice u avgustu prošle godine bila 42 dinara, a da se u međuvremenu srozala na 18 dinara i dodao kako to pokazuje kako se poremećaji na globalnom tržištu reflektuju i na domaće prilike.

„Kada se uzmu u obzir cene goriva, semena, đubriva, sredstava za zaštitu bilja i svega ostalog što je pratilo period od setve do žetve, cena koštanja pšenice je između 30 i 36 dinara, odnosno duplo veća od njene današnje otkupne cene“, objasnio je Prostran.

PROČITAJTE JOŠ:

On je proizvođačima savetovao da, ako imaju uslova i mogućnosti, sačekaju izvesno vreme sa prodajom ovogodišnjeg roda, kako bi bar delimično ublažili gubitke.

„Postoje neke indicije o mogućem rastu cena pšenice na svetskom tržištu zbog smanjene proizvodnje u Ukrajini i problema sa njenim transportom preko Crnog mora, što bi moglo da utiče na rast cena“, naveo je Prostran.

Pšenica Foto:EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

On je ocenio da je davanje saglasnosti Vlade Srbije za otkup do 200.000 tona merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda za robne rezerve po ceni od 25 dinara, plus PDV, dobra mera podrške farmerima, ali da bi bila „još bolja kada bi država otkupila bar 500.000 tona“.

„Bilo bi dobro kada bi država povećala količinu pšenice za otkup, čak i po višoj ceni, jer je hleb važan stateški proizvod, zbog čega odgovornost za podizanju pšenice pada na celo društvo, a ne samo da mora da bude briga svih nas“, rekao je Prostran.

BONUS VIDEO:  Kugla sladoleda skuplja od 5 kg pšenice: Kako ratari da prežive

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare