Maline, malina, malinari, otkup maline, cena maline 200 dinara
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Ministar Martinović je pozvao nezadovoljne malinare da ponovo pregoravaju o otkupnoj ceni koja u iznosu od 250 dinara nije zadovoljila proizvođače. Ono što dodatno buni proizvođače maline jeste i trenutna još niža cena u hladnjačama širom. Tako je u Ljuboviji otkupna cena maline 200 dinara, što je za Nova.rs potvrdio proizvođač Miroslav Bojić.

„Pod malinom imam hektar i po a berba je krenula još 23. maja, kada smo imali prvo branje. Početkom juna hladnjača je istakla cenu od 200 dinara i ništa se još uvek nije promenilo. Do sada smo nabrali 2,5 tone maline. Čitam u medijima da je malina u nekim mestima 250 dinara, što je takođe nikakva cena. Ako je doneta cena od 250 dinara, što je jako neisplativo, zašto se ne poštuje na nivou Srbije. Zamislite u kolikom smo mi tek minusu. Ne možemo da pustimo da ne beremo jer moramo da izmirimo naša dugovanja koja imamo po poljoprivrednim apotekama, za đubrivo, preparate, veziva i sve što treba jer smo to uzeli i treba da platimo od maline. Mi smo se zadužili a oni nas čekaju, moramo da vratimo dug, o zaradi nema ni govora“, kaže za Nova.rs Bojić.

Tragom Bojićeve priče pokušali smo da čujemo i hladnjačare u Ljuboviji pa smo pozvali najreprezentativniju „Zadrugar“. Direktora Živorada Pavlovića pitali smo da li je tačno da je otkupna cena u njihovoj hladnjači 200 dinara i zašto je tako ako je Ministarstvo poljoprivrede stalo iza otkupne cene od 250 dinara na nivou čitave Srbije, koja još uvek nije konačna jer nezadovoljni proizvođači traže novo povećenje otkupne cene o čemu će se govoriti u ministarstvu sutra.

PROČITAJTE JOŠ:

„Da, tačno je da je naša otkupna cena 200 dinara. Ne znam šta bih vam rekao, ne otkupljuje Ministarstvo maline nego mi. Ja mislim da vi niste dobro obavešteni, koliko znam slobodno je tržište i svako može da kupuje i plaća robu koliko smatra da može, i da kupi i da proda. Kako obećavati nešto što ne možete ispoštovati. Ja nemam ta saznanja o kojima vi govorite, nisam čitao saopštenja Ministarstva. Naši kooperanti imaju ugovore sa nama, svaki dan znaju cenu po kojoj prodaju i mi sa njima nemamo problem. Sa kim ću ja da pregovaram o prodajnoj ceni?“, rekao je za naš portal iznerviran našim pitanjima Pavlović.

U razgovoru sa proizvođačima saznajemo da takav ugovor o kome Pavlović govori ne postoji, i da nema definisane cene maline već da se ugovorom obavezuju da njima predaju maline i koriste svu propisanu tehnologiju.

Pitanje za ministra poljoprivrede sutra bi trebalo da bude i to, kome da se obrate proizvođači ukoliko otkupna cena maline, iza koje staje država, bude niža? Ukoliko cena bude niža od one iza koje stane Vlada Srbije, po dogovoru će hladnjačarima biti isplaćena razlika u ceni, kako proizvođač ne bi bio oštećen, ili će se, ukoliko ona bude veća, uz primenu formule 60/40% isplatiti premija.

Maline, malina, malinari, otkup maline, cena maline 200 dinara
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Ministarstvo poljoprivrede trebalo bi sutra i da ponudi odgovor na pitanje šta će biti ukoliko svi hladnjačari ne ispoštuju postignut dogovor i koji su to proizvođači i hladnjačari, koji mogu ili ne da osvare prava postignutog dogovora?

Inače, posle dvočasovne blokade saobraćaja na požeškoj magistralnoj petlji, koju su organizovali malinari u nedelju, nezadovoljni otkupnom cenom od 250 dinara, jutros je usledio poziv Ministarstva poljoprivrede i ministra Aleksandra Martinovića na nove pregovore. Iako je još u petak ministar, po drugi put, izjavio da je dogovor postignut, danas je jasno da i nije tako.

Najveće Udruženje malinara iz Arilja „Vilamet“, na sastanak u petak nije bilo pozvano dok su jutros, kako je za Nova.rs potvrdio predsednik ovog udruženja, uredno pozvani. Iako su za sutra planirali novu blokadu magistralnog puta, odazvaće se pozivu ministra a od sutrašnjeg dogovora zavisi dalji razvoj situacije, da li će biti blokada, berbe i zasada.

Posle dugog razmatranja našeg upravnog odbora i dogovora sa članovima, odlučili smo da od sutrašnjeg protesta odustanemo i odazovemo se pozivu, da ne bude da mi protestujemo a drugi da se dogovaraju i pregovaraju. Jasno je da se bez nas ne može pregovarati niti bilo šta dogovarati jer oni koje su zvali na prošli sastanak nisu relevantni za to. Oni ne zastupaju interese proizvođača već isključivo svoje interese. Zato ćemo da idemo sutra, da se pogledamo u oči i vidimo ko kakve interese ima“, kazao je za Nova.rs predsednik Udruženja malinara Vilamet, Mileta Pilčević.

Maline, malina, malinari, otkup maline, cena maline 200 dinara
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Pilčević ne zna da li se vreme sastanka slučajno ili namerno poklopilo sa planiranom blokadom saobraćaja ali ispred svega stavlja ozbiljniji pristup učesnika pregovora u nadi da će se postići dogovor u kome neće biti gubitnika. Na pitanje Nove.rs, da li će i dalje insistirati na ceni od 350 dinara ili su spremni na kompromis, on kaže da postoji crvena linija ispod koje se neće ići.

„Nema tu kompromisa, naš kompromis je sve preko 300 dinara. Ispod te cene nema ni razgovora ni kompromisa ni pregovora. Možemo da idemo tamo, da pijemo sok i vodu i da se vratimo kući. Da smo bili na prošlom sastanku, da smo pozvani, mi nikada ne bi pristali na šta su takozvana udruženja pristala, zato nas nisu ni zvali ali to im nije prošlo, dogovora bez nas nema“, dodao je Pilčević.

Pitanje za ministra poljoprivrede sutra bi trebalo da bude i to, kome da se obrate proizvođači ukolikootkupmna cena maline, iza koje stane država, bude niža? Ukoliko cena bude niža od one iza koje stane Vlada Srbije, po dogovoru će hladnjačarima biti isplaćena razlika u ceni, kako proizvođač ne bi bio oštećen, ili će se, ukoliko ona bude veća, uz primenu formule 60/40% isplatiti premija.

Ministarstvo poljoprivrede trebalo bi sutra i da ponudi odgovor na pitanje šta će biti ukoliko svi hladnjačari ne ispoštuju postignut dogovor i koji su to proizvođači i hladnjačari, koji mogu ili ne da osvare prava postignutog dogovora?

BONUS VIDEO: Malinari zapadne Srbije opet na ulicama, traže 350 dinara za kilogram i zaštitu države

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare