Foto: Shutterstock/BalkansCat

Kosovska agencija za registraciju preduzeća (ARBK) poništila je do sada ukupno 15 sertifikata o registraciji privrednih subjekata zbog, kako su naveli, dokumentacije sa „neustavnim sadržajem“. Među njima je i MTS d.o.o, podružnica Telekoma Srbije na Kosovu, potvrdili su iz kosovoskog ministrstva industrije, preduzetništva i trgovine, a nakon što je pre nedelju dana sa sličnim navodima izašla i ova kompanija.

Iz ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine saopštili su sinoć da je odluka o ukidanju sertifikata doneta nakon izveštaja komisije za ponovnu verifikaciju dosijea u Kosovskoj agenciji za registraciju preduzeća i daljeg razmatranje spiska od 48 privrednih subjekata sa, kako su naveli, „neustavnim sadržajima“, prenosi KoSSev.

„Privredna društva su prilikom registracije podnela dokumenta koja su suprotna ustavnim principima i zakonima koji su na snazi u Republici Kosovo“, podcrtali su iz ovog ministarstva.

MINT je saopštio da je 15 privrednih društava kojima su oduzeti sertifikati u dokumentaciji vlasnika prezentovalo sadržaj kao što su: „Peć, Republika Srbija“; „Peć, SRB“; „Gnjilane, Srbija“; „Priština, Srbija“; „Đakovica, Republika Srbija“, „Kosovska Mitrovica, Republika Srbija“ itd.

Oni su ujedno objavili listu privrednih subjekata, među kojima je i kompanija MTS d.o.o.

Iz ovog ministarstva su najavili da će se u narednim danima nastaviti sa ukidanjem sertifikata preduzećima kod kojih su utvrđeni isti ili slični prekršaji.

Da je Kosovska agencija za registraciju preduzeća donela odluku kojom je naloženo ukidanje kompanije MTS d.o.o, saopštila je još prošle nedelje kompanija Telekom Srbija, uz navode da to nije u skladu sa pravnim propisima, te da se krše sporazumi koji su postignuti u sklopu dijaloga Beograda i Prištine.

Za razliku od navoda kosovskog ministarstva industrije, iz Telekoma su poručili da je odluka Agencije zasnovana na obrazloženju da član menadžmenta kompanije ima pasoš izdat od strane Republike Srbije.

Iz Telekoma su, međutim, poručili da u svim zvaničnim dokumentacijama svi članovi menadžmenta MTS d.o.o koriste kosovska dokumenta.

PROČITAJTE JOŠ

Tada su saopštili da je odluka Agencije još neizvršiva, najavivši pritom da će u roku od 30 dana podneti žalbu.

Podsetimo, odluka o povlačenju sertifikata MTS d.o.o-u doneta je ubrzo nakon što je potvrđeno da je kosovska Uprava za zaštitu konkurencije u jesen prošle godine pokrenula istragu protiv ove kompanije.

Istraga je pokrenuta zbog sumnji da je kompanija vršila kupovinu drugih regionalnih preduzeća, najmanje četiri na području Kosova većinski naseljenim Srbima, a da za to, navodno nadležnom organu nisu dostavili podatke o transakcijama, što je bilo predviđeno Zakonom.

V.d. generalnog direktora Uprave za zaštitu konkurencije Seljajdin Beća, kazao je nedavno da će kompanija biti pozvana na saslušanje, „gde će se suočiti sa nalazima do kojih se došlo istragom“.

Iz Telekoma Srbije i podružnice na Kosovu – MTS d.o.o, u međuvremenu su, međutim, izašli sa drugačijim navodima.

U vezi sa istragom o kupovini četiri kompanije naveli su da je MTS d.o.o. te akvizacije obavio između 2019. i 2021. godine, te da Zakon koji je u tom periodu bio na snazi – nije zahtevao prijave koncentracije.

„U navedenom periodu na snazi je bio Zakon br. 03/L-229 o zaštiti konkurencije, u skladu sa kojim je MTS d.o.o uredno poslovao i prema kojem nije imao obavezu prijave koncentracije u pogledu predmetnih akvizicija“, naglasili su u saopštenju.

Tvrde i da je Zakon na koji se poziva Uprava za konkurenciju na snagu stupio tek u leto 2022. godine.

Naznačili su da je MTS d.o.o. u dva navrata dostavio svoja pisana izjašnjenja, te da se nadaju da će Uprava za zaštitu konkurencije uvažiti njihovu argumentaciju i obustaviti istragu.

Da MTS d.o.o. kupuje kablovske operatore u srpskim sredinama na Kosovu lokalni mediji su izveštavali još tokom 2020. i 2021. godine.

Rad MTS d.o.o. na Kosovu je omogućen sporazumom o telekomunikacijama između Beograda i Prištine koji je postignut 2013, odnosno 2015. godine, a čija je primena potvrđena u novembru 2016, kada je i dogovoreno da se imovina Telekoma prenese na MTS d.o.o, ćerku firmu Telekoma na Kosovu.

Nova odluka o povlačenju sertifikata stiže takođe u jeku napora da se i najvećoj kosovskoj televiziji Klan Kosova, oduzme licenca za rad.

Ministarstvo industrije, trgovine i preduzetništva je prošlog meseca donelo odluku o suspenziji poslovanja ove televizije. Primena odluke je međutim odložena, a nakon pokretanja sudskog procesa, odnosno žalbe Klan Kosova koju je usvojio Kosovski Privredni sud.

Ovo ministarstvo je, međutim, krajem jula saopštilo da njihova novoosnovana Komisija vrši ponovnu proveru i drugih preduzeća, odnosno njihove dokumentacije koju definišu kao sumnjivu, tj. sa „neustavnim oznakama“, ističući one na kojima se navodi da je „Kosovo deo Srbije“.

„Među 660 pregledanih dosijea, rezultat je da 48 njih ima neustavno označavanje, predstavljajući Kosovo kao deo Srbije“, naveli su iz MINT-a 31. jula, dodajući da su započeli administrativne korake izdavanjem rešenja o ukidanju sertifikata za pet preduzeća.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar