Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Generalni direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić izjavio je danas da će korisnici te kompanije od ove nedelje moći da koriste 5G tehnologiju u Nemačkoj, dok će u Srbiji ta tehnologija biti puštena sledeće godine.

Tu njegovu izjavu, izrečenu u jutarnjem programu TV „Hepi“, prenose brojni domaći portali, među kojima i Sputnjik.

Direktor „Telekoma“ je rekao da je tom tehnologijom već prekrivreno preko 50 odsto teritorije Crne Gore i da će svi oni koji budu letovali u toj zemlji moći da probaju „moćnu 5G mrežu“.

„Mi ćemo da napravimo stvarno izvrsnu kvalitetnu 5G mrežu i svi su nas prepoznali kao najbitnijeg operatera zapadnog Balkana za razvoj 5G-a. Mi smo spremni vrlo brzo ćemo tom mrežom da pokrijemo teritoriju Srbije“, rekao je Lučić za televiziju Hepi.

Više od tri godine čekanja

Moćna 5G mreža u Srbiji, međutim, čeka se od 2021. godine, kada je SBB nadležnom ministarstvu uputio zahtev za iniciranje postupka dodele 5G frekvencija.

Kako je za Nova.rs govorio Miloš Stojković, pravnik i stručni konslutant za regulatorna pitanja 5G, uz zahtev je dostavljena i ekspertska studija koja je ukazala na prednosti ulaska novog mobilnog operatora na tržište i adekvatne modele aukcije u skladu sa najboljom evropskom praksom.

Stojković objašnjava da je RATEL sproveo javne konsultacije sa zainteresovanim stranama u periodu od maja do septembra 2021. godine i u oktobru te godine doneo Odluku o ispunjenosti uslova za dodelu frekvencija.

“Nakon toga nadležno ministarstvo je moralo da donese pravilnik koji bi regulisao osnovne uslove za učešće na aukciji. Ministarstvo ni nakon tri godine nije donelo taj pravilnik. Razlozi koje su iznosili su bili najrazličitije prirode, između ostalog su navodili da mora da se donese novi zakon, iako je postupak propisan starim i novim zakonom suštinski isti”, istakao je naš sagovornik.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs; shutterstock; promo logo

Ministarstvo je, prema njegovim rečima, u septembru 2023. najavilo da će se pravilnik ubrzo naći na javnoj raspravi, ali do danas nije ni započeta rasprava niti usvojen pravilnik. Naravno, bez ikakvih objašnjenja i obrazloženja zašto se i sada kasni.

Sve to ima vrlo konkretne posledice po same potrošače.

“Iskustvo razvijenih evropskih država pokazuje da ulazak novog operatora utiče na aktiviranje tržišnih mehanizama, pospešuje tržišnu utakmicu i dovodi do toga da cene budu niže, a kvalitet usluga bolji. Dodatno, sama država prihoduje i neposredno i posredno od aukcije, pa praktično nema loših strana ulaska novih operatora, čak naprotiv” zaključuje Stojković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare