Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nakon što je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić danas uputila otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kome je iznela svoja saznanja da će blok B3 TE Kostolac prevremeno biti pušten u rad iako je to "suprotno zakonima i opasno po zdravlje i život ljudi", reagovalo je Ministarstvo rudarstva i energetike koje tvrdi da "niti je iko planirao niti je moguće da se ovaj objekat pušta u rad suprotno zakonom propisanim uslova koji moraju da budu ispunjeni".

Naime, Tepić je u pismu navela da je EPS pre deset dana najavio puštanje u rad novog bloka B3 Termoelektrane u Kostolcu iako on nije završen.

„Vaš nagon za stalnim slikanjem ugroziće zdravlje i bezbednost ljudi ukoliko samo zbog predizborne kampanje odlučite da se upale peći u B3 u Kostolcu, nespremnom da se pusti u rad još najmanje 8 meseci“, napisala je Tepić navodeći da su došli do dokaza „da već dva meseca krijete od građana da je kineska kompanija CMEC koja gradi blok B3 u Kostolcu obavestila EPS da B3 ne može biti spreman za rad pre JULA 2024. godine!“.

Povodom izjave Tepić da će blok B3 TE Kostolac prevremeno biti pušten u rad reagovalo je Ministarstvo rudarstva i energetike koje u saoptenju  tvrdi da „radovi na izgradnji novog bloka B3 TE Kostolac teku u skladu sa dinamikom, pri čemu izvođač, nadzor i svi nadležni državni organi preduzimaju sve potrebne radnje kako bi se ovaj projekat uspešno priveo kraju i kako bi građani Republike Srbije dobili još jedan stabilan izvor proizvodnje električne energije“.

„Niti je iko planirao niti je moguće da se ovaj objekat pušta u rad suprotno zakonom propisanim uslova koji moraju da budu ispunjeni. U toku je preduzimanje svih
potrebnih mera kako bi se sprovela prva sinhronizacija bloka B3 sa mrežom. Nakon toga potrebno je preduzeti i preostale radnje na svim sistemima i podsistema ovog bloka termoelektrane koji su potrebni za konačno puštanje objekta u rad“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar